Етапне лікування раку яєчника у пацієнтки: терапевтична стратегія та результати - Банахевич, Роман; Аверін, Дмитро; Терещенко, Сергій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2026)
Епітеліальний рак яєчників залишається одним із найбільш агресивних гінекологічних злоякісних новоутворень, що у більшості випадків діагностується на пізніх стадіях. Метою дослідження було представити етапне лікування пацієнтки з поширеною високоградуальною серозною карциномою яєчників, продемонструвавши значення мультимодальної діагностики, лапароскопічного визначення індексу перитонеального канцероматозу, оцінки морфологічної відповіді та інтегрованої хіміо-хірургічної тактики відповідно до рекомендацій ESGO/ESMO 2023. Пацієнтка 45 років із двобічним оваріальним ураженням, асцитом і високим індексом канцероматозу (24) пройшла комплексне обстеження, що включало ультразвукове дослідження, комп’ютерну томографію, магнітно-резонансну томографію, ендоскопічні методи, лапароскопію з біопсією та поглиблений морфологічний аналіз (гістологія, імуногістохімічне дослідження, оцінка Ki-67, експресії естрогенових рецепторів та ангіогенних маркерів). Патогістологічне дослідження продемонструвало високий ступінь лікувального патоморфозу: різке зниження Ki-67 (до 2-5 %), поодинокі пухлинні клітини на фоні вираженого фіброзу, зменшення мікросудинної щільності та наявність ксантомних клітин у зонах попередніх некрозів. Післяопераційне ад’ювантне лікування забезпечило стабільну відповідь без ознак прогресування. Результати лікування продемонстрували ефективність етапної стратегії лікування поширеного раку яєчників, що поєднувала лапароскопічну оцінку резектабельності, неоад’ювантну поліхіміотерапію, інтервальну циторедукцію та морфологічну верифікацію відповіді. Отримані результати підтвердили високу прогностичну інформативність індексу канцероматозу, Ki-67 та морфологічних маркерів регресії. Результати роботи можуть використовуватися лікарями-онкогінекологами, хіміотерапевтами та патоморфологами у спеціалізованих онкологічних і університетських клініках під час планування та оцінки ефективності етапного лікування поширеного епітеліального раку яєчників Отримано: 11.09.2025 | Переглянуто: 22.01.2026 | Прийнято: 24.02.2026