Диференційована тактика хірургічного лікування гнійного сакроілеїту залежно від клініко-рентгенологічної стадії за ASAS - Кляцький, Юрій; Масленніков, Сергій; Головаха, Максим; Косило, Василь (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Гнійне ураження крижово-клубового суглоба (сакроілеїт) є тяжкою хірургічною патологією опорно-рухового апарату та вимагає оперативного лікування в умовах відділення гнійної хірургії. Метою було проаналізувати тактику хірургічного лікування гнійного сакроїлеїту в комплексі з інфузійною та антибактеріальною терапією залежно від клініко-рентгенологічної форми захворювання. Досліджено 27 пацієнтів з гнійним сакроїлеїтом. Розподіл пацієнтів відбувся за формами: ІІ стадія ASAS – 40,7 %, ІІІ стадія ASAS – 33,3 %, IV стадія ASAS (панартрит) – 26,0 %. В залежності від форм пацієнти отримували комбіновану терапію: консервативне лікування (антибіотики, блокади, інфузії), економна або радикальна резекція суглоба з дренуванням, бактеріологічний контроль, дезінтоксикація. 11 (40,7 %) пацієнтів з синовітом, які лікувались лише консервативно та 9 (33,3 %) пацієнтів з артритом, які мали додатково економну резекцію, повністю одужали. Серед 7 (25,9 %) пацієнтів з панартритом, які перенесли радикальну резекцію, у 1 розвинувся септичний шок, що призвело до летальних наслідків, 3 – перенесли повторні операції через лігатурні нориці. 25 (92,5 %) пацієнтів – повне одужання, 1 – періодичні загострення. Виявлено, що лікування повинно враховувати форму захворювання; негайна резекція при септичному перебігу з бакконтролем зменшує хронізацію та рецидиви, а комбінована стратегія ефективна для уникнення ускладнень, але потребує ранньої діагностики та мультидисциплінарного підходу. Отримані результати підтвердили доцільність диференційованого підходу до вибору хірургічної тактики лікування гнійного сакроілеїту залежно від стадії за ASAS, що може бути враховано при розробці клінічних протоколів Отримано: 12.06.2025 | Переглянуто: 15.10.2025 | Прийнято: 25.11.2025