Профілактика стоматологічних захворювань у дітей різного віку на території Закарпатської області - Дуганчик, Ян; Дячук, Едіта; Білищук, Микола (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було охарактеризувати стан стоматологічного здоров’я дитячого населення Закарпатської області та визначити практичні шляхи оптимізації профілактичної роботи серед дітей. Дослідження проводилось у січні-червні 2025 року на базі Стоматологічного відділення Комунального некомерційного підприємства «Рахівська районна лікарня» Закарпатської області, охоплювало 240 дітей віком 6-15 років і передбачало клініко-аналітичний підхід із поєднанням обстеження, анкетування та статистичного аналізу взаємозв’язків між поведінковими та клінічними показниками стоматологічного здоров’я. Результати дослідження засвідчили, що середній показник карієс-інтенсивності зростав із 2,12 у віковій групі 6-8 років до 4,36 у підлітків 12-15 років, що супроводжувалося погіршенням гігієнічного стану від 1,49 до 2,06. У структурі індексу переважали зруйновані зуби – 1,50 у молодших, 2,58 у середніх і 3,02 у старших дітей, що відображає пізнє звернення за допомогою. Дівчата мали кращі результати (3,22 проти 3,69 у хлопців) і вищу частоту регулярного чищення зубів (77 % проти 69 %). Територіальний аналіз показав розрив: у міських дітей рівень карієсу становив 2,84, у гірських – 3,92, із гіршими показниками гігієни (2,07 проти 1,61). Лише 47 % міських дітей проходили профілактичні огляди, у гірських громадах – 32,6 %. Виявлено зворотний зв’язок між гігієнічною поведінкою та карієсом (r=-0,62), що підтвердив ключову роль поведінкових чинників у збереженні здоров’я. Отримані результати свідчать, що стоматологічне здоров’я дітей Закарпаття формується під впливом віку, статі, поведінкових звичок і територіальних умов, а ефективність профілактики залишається недостатньою через нерівномірність участі школи, сім’ї та медичної ланки у системі гігієнічного навчання. Практичне значення полягає у можливості використання даних місцевими органами охорони здоров’я, шкільними медичними службами та сімейними лікарями для планування регіональних програм профілактики карієсу та гігієнічного навчання дітей Отримано: 20.07.2025 | Переглянуто: 21.10.2025 | Прийнято: 25.11.2025