Когнітивні порушення у літніх людей в післяопераційний період: клінічний випадок - Грічушенко, Інна (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Дослідження випадків токсичності бета-блокаторів у літніх пацієнтів із супутніми захворюваннями актуальне через високий ризик медикаментозних ускладнень у періопераційний період. Метою роботи було вивчення клінічного випадку 78-річного чоловіка з гіпертонічною хворобою та ішемічною хворобою серця, який переніс післяопераційні ускладнення через неконтрольоване приймання метопрололу. Пацієнт переніс планову операцію з видалення катаракти під седацією пропофолом, до операції щоденно приймав метопролол по 25 мг. Для аналізу використано методи клінічного спостереження, оцінки медикаментозного анамнезу та моніторингу фізіологічних параметрів. Було досліджено перебіг післяопераційного ускладнення, спричиненого токсичністю бета-блокаторів, що проявилося брадикардією (частота серцевих скорочень 45-48/хв), гіпотензією (артеріальний тиск 80/50 мм рт. ст.) та зниженням рівня свідомості (за шкалою ком Глазго 11-12 балів). Амнезія післяопераційних подій у пацієнта вказала на можливий делірій, що вимагає регулярного скринінгу. Було встановлено, що ненавмисне додаткове приймання метопрололу стало результатом невідповідності в медикаментозному анамнезі. Було проаналізовано ефективність застосованих заходів, зокрема введення атропіну, інфузії кристалоїдів та кисневої терапії, що сприяло частковому відновленню стану свідомості за шкалою ком Глазго до 13-14 балів, підвищення частоти серцевих скорочень 50-54/хв. Було узагальнено, що відсутність початкових патологічних змін під час денних перевірок вказує на потребу безперервного моніторингу для виявлення делірію, який часто виникає у літніх пацієнтів. Надійне узгодження медикаментів, включаючи фізичну перевірку особистих речей та навчання пацієнтів, могло б запобігти таким інцидентам. Результати дослідження мають практичну цінність для лікарів-анестезіологів, хірургів та клінічних фармацевтів, які можуть використовувати ці дані для вдосконалення протоколів узгодження медикаментів та скринінгу делірію в періопераційний період, підвищуючи безпеку пацієнтів Отримано: 14.07.2025 | Переглянуто: 20.10.2025 | Прийнято: 25.11.2025