Роль дефіциту вітаміну D у стимуляції запальної реакції та ризику передчасних пологів - Поладич, Ірина (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Передчасні пологи залишаються однією з провідних причин перинатальної смертності та довготривалої захворюваності новонароджених. Метою роботи було з’ясування ролі дефіциту вітаміну D у регуляції NF-κB-залежного прозапального каскаду у вагітних із передчасними пологами. У дослідженні були використані клініко-лабораторні, біохімічні та імунологічні методи, включно з визначенням рівня 25(OH)D, активності та фосфорильованих форм p65 NF-κB у плаценті, а також концентрацій TNF-α, IL-6 і CRP у сироватці крові. Було обстежено 114 вагітних жінок, які були розподілені на три групи: з передчасними пологами та дефіцитом вітаміну D (n = 44), з передчасними пологами та оптимальним рівнем вітаміну D (n = 40) та контрольну групу з фізіологічною вагітністю (n = 30). Було встановлено, що активність p65 NF-κB була найвищою у групі з дефіцитом вітаміну D – 59,21 ± 0,24 %, що перевищувало показники групи з оптимальним рівнем (47,15 ± 0,36 %) та контролю (28,46 ± 0,37 %) (P < 0,05). Концентрації TNF-α становили відповідно 42,75 ± 0,31, 30,44 ± 0,29 і 15,62 ± 0,18 пг/мл, IL-6 – 38,16 ± 0,28, 26,87 ± 0,26 та 12,44 ± 0,14 пг/мл, CRP – 6,82 ± 0,12, 4,31 ± 0,09 і 1,95 ± 0,06 мл/л (P < 0,05). Було підтверджено сильні кореляції між активністю NF-κB та рівнями TNF-α (r = 0,88), IL-6 (r = 0,85) і CRP (r = 0,79). Було узагальнено, що дефіцит вітаміну D асоціювався з гіперактивацією NF-κB та посиленням продукції прозапальних цитокінів, що сприяло розвитку передчасних пологів. Отримані результати можуть бути використані в акушерсько-гінекологічній практиці для стратифікації ризику передчасних пологів і розробки індивідуалізованих профілактичних заходів, спрямованих на корекцію вітамін-D статусу Отримано: 09.08.2023 | Переглянуто: 23.10.2023 | Прийнято: 30.05.2023