Біоплівкоутворення та антибіотикорезистентність клінічних ізолятів з виразок діабетичної стопи - Волч, Ірина; Михайлишин, Галина; Кравець, Наталія; П’ятковський, Тарас; Буката, Володимир (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Виразки діабетичної стопи є одними з найбільш виснажливих ускладнень цукрового діабету 2 типу, які часто призводять до стійких інфекцій та ампутації нижніх кінцівок. Мікробна колонізація та утворення біоплівок значно сприяють хронічності перебігу та резистентності до антибіотиків, що спостерігаються у цих ранах. Мета цього дослідження полягала у вивченні спектру мікроорганізмів, виділених з діабетичних виразок стопи, оцінці їх чутливості до антибіотиків та оцінці здатності штамів Staphylococcus aureus до утворення біоплівок. Мікробіологічне дослідження виділень з ран було проведено у 68 пацієнтів з клінічно діагностованим діабетичним синдромом стопи. За допомогою морфологічних та біохімічних методів було ідентифіковано 78 мікробних ізолятів. Більшість ранових інфекцій були представлені монокультурами (85 %), а у в 10 випадках було виявлене полімікробне інфікування. Чутливість до антибіотиків було перевірено за допомогою методу дифузії дисків Кірбі-Бауера. Утворення біоплівки в ізолятах Staphylococcus aureus було оцінено в статичних умовах за допомогою фарбування генціан-фіолетовим. Переважали грампозитивні бактерії (73 %), серед яких найчастіше виділяли Staphylococcus aureus та Staphylococcus haemolyticus. Серед грамнегативних організмів (27 %) поширеними були Klebsiella spp. та Pseudomonas aeruginosa. Оцінка чутливості до антибіотиків виявила помірну чутливість до метициліну у Staphylococcus aureus (40 %) та Staphylococcus haemolyticus (44 %), тоді як ванкоміцин та тигециклін показали найвищу активність. Макроліди були значною мірою неефективними, а Corynebacteriumspp. продемонстрували значну резистентність. Грамнегативні ізоляти загалом продемонстрували вищу резистентність, при цьому Klebsiella spp. були стійкими до більшості протестованих антибактеріальних препаратів. Аналіз біоплівкоутворення 25 ізолятів Staphylococcus aureus виявив утворення біоплівки у 48 %, включаючи слабких (58 %), помірних (17 %) та сильних (25 %) продуцентів. Регулярний скринінг на наявність збудників, що утворюють біоплівки, може покращити клінічне лікування та наслідки у випадках інфекцій діабетичної стопи Отримано: 05.05.2025 | Переглянуто: 24.07.2025 | Прийнято: 02.09.2025