Сучасні експериментальні системи для вивчення різних функцій шлунково-кишкового тракту - Литвиненко, Аліна (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Цілісність та функціонування кишечника мають вирішальне значення для перетравлення та поглинання поживних речовин, імунологічного гомеостазу та запобіганню потрапляння шкідливих антигенів. Вдосконалення та розробка нових експериментальних систем для вивчення різноманітних функцій кишечника є актуальним завданням біології та медицини. Метою даної статті був опис сучасних експериментальних систем для вивчення різних функцій кишечника, зосереджуючись на їх застосуванні, перевагах та обмеженнях. Для досягнення мети проведено аналіз та узагальненння публікацій 2019-2025 рр., відібраних у PubMed та Google Scholar. На основі аналізу даних літератури та авторських експериментальних досліджень встановлено, що такі методи як «вивернута кишка» та «камера Усенга» є ефективними для вивчення, механізмів кінетики та всмоктування ліків у тонкій і в товстій кишці. Cистеми «InTESTine™» є інструментом для оцінки кишкової проникності й для прогнозування кишкового всмоктування їжі та ліків. Проаналізовано такі системи як «кишкові органоїди», «система ентероїду» та «кишечник на чіпі», що використовуються для дослідження динамічних процесів, секреції та всмоктування в кишечнику. Показано, що трансформовані та культивовані «лінії епітеліальних клітин» (Caco-2, HT-29 і T84) мають певні недоліки у використанні та ракове походження клітин. Було досліджено «суспензію епітеліальних клітин», яка є простою перспективною системою ex vivо для вивчення прямого та негайного впливу хімічних речовин на кишковий епітелій. Практична цінність роботи полягає в порівнянні експериментальних методів вивчення кишечника, що може спияти ефективності доклінічних досліджень, удосконалення діагностики медичної допомоги та розвитку персоналізованої медицини Отримано: 25.04.2025 | Переглянуто: 21.07.2025 | Прийнято: 02.09.2025