Молекулярні та імунні предиктори виживаності при плоскоклітинній карциномі легень: аналіз даних TCGA - Москаленко, Юлія; Ковчун, Віктор (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Плоскоклітинна карцинома легень залишається однією з найбільш агресивних форм недрібноклітинного раку з обмеженими можливостями для персоналізованого лікування, що зумовлює потребу у нових прогностичних біомаркерах. Мета дослідження – проаналізувати вплив соматичних мутацій та їх ко-мутацій у ключових онкогенах (TP53, TTN, PIK3CA та KEAP1/NFE2L2) на виживаність хворих на плоскоклітинну карциному легень з урахуванням імунного підтипу пухлини. Було використано дані відкритих онкологічних репозиторіїв (TCGA, UCSC Xena, cBioPortal) для 419 пацієнтів з повним клінічним, імунним та мутаційним профілем. Пацієнтів стратифікували за рівнем імунної активності пухлини (високий/середній або низький підтип), а аналіз мутацій охоплював окремі гени та ко-мутації. Виживаність оцінювали за методом Каплана-Майєра з лог-ранговим тестом. Було встановлено, що мутація TP53 асоціюється з достовірно кращою виживаністю як у групі з високою/середньою імунною активністю (медіана 57,9 проти 27,8 міс., p=0,0141), так і в групі з низькою імунною активністю (p=0,0361). Мутація TTN продемонструвала позитивну тенденцію у групі з високою/середньою активністю (p = 0,0582) та достовірний зв’язок з виживаністю у групі з низькою активністю (p = 0,0123). Найсильніший ефект виявлено для ко-мутації TP53 + TTN, яка значуще покращувала виживаність у пацієнтів з обома імунними підтипами (високий/середній: p = 0,0065; низький: p = 0,0006). Водночас мутації PIK3CA, KEAP1/NFE2L2 та їх комбінації не продемонстрували статистично значущого впливу на виживаність. Кластерний аналіз мутаційного профілю виявив два основні патерни, де TP53 і TTN мутації мали тенденцію до кластеризації. Водночас не було виявлено чіткої візуальної асоціації між мутаційними підтипами та статусом виживаності. Таким чином, мутаційний статус генів TP53 і TTN, а також їх ко-мутація TP53+TTN мають суттєве прогностичне значення у пацієнтів з плоскоклітинною карциномою легень, особливо у поєднанні з характеристиками імунного мікрооточення. Натомість ізольовані мутації в PIK3CA та KEAP1/NFE2L2 не мали достовірного впливу на виживаність. Отримані результати підкреслили важливість інтеграції мутаційного та імунного профілю для формування персоналізованих стратегій лікування Отримано: 30.04.2025 | Переглянуто: 31.07.2025 | Прийнято: 02.09.2025