Оцінка ефективності наноліпосомальних форм ретиноїдів у лікуванні акне - Боровиков, Вадим (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було визначення клінічної ефективності та профілю переносимості наноліпосомальної форми третиноїну у пацієнтів з акне середнього ступеня. Дослідження проводилося як рандомізоване контрольоване дослідження за участю 120 пацієнтів з акне середнього ступеня на кафедрі дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров'я України імені П. Л. Шупика; протягом 12 тижнів порівнювали клінічну динаміку, суб'єктивну оцінку ефективності та частоту побічних реакцій з наноліпосомальною та традиційною формами третиноїну. У пацієнтів, які отримували наноліпосомальний третиноїн, спостерігалося зниження тяжкості клінічного акне на 58,8 %, що свідчить про вищу терапевтичну ефективність порівняно з традиційною формою, де зниження становило лише 41,7 %. У цій групі кількість запальних елементів зменшилася на 64 %, а незапальних елементів – на 53,7 %, тоді як у контрольній групі відповідні показники становили 42 % та 34,6 %, що підтверджує здатність наноформи впливати як на комедогенез, так і на запальні процеси. Повного зникнення запальних уражень було досягнуто у 28,3 % пацієнтів основної групи, що більш ніж удвічі перевищувало показники групи традиційного третиноїну. Суб'єктивна оцінка ефективності лікування була значно вищою серед користувачів наноформ (8,1 проти 6,3 балів), що свідчить про кращу задоволеність результатом. Побічні реакції виникали менш ніж у 12 % учасників основної групи, тоді як у групі порівняння їх частота перевищувала 25 %, що свідчить про вищу дерматологічну переносимість наноліпосомального препарату. Отримані результати можуть бути використані дерматологами для обґрунтованого вибору місцевої терапії акне, зокрема при призначенні сучасних форм третиноїну пацієнтам з гіперчутливістю шкіри або низькою переносимістю до традиційних препаратів Отримано: 19.12.2024 | Переглянуто: 07.04.2025 | Прийнято: 27.05.2025