Сучасні методи комп’ютерної інтерпретації рентгенографії органів черевної порожнини: досвід застосування у діагностиці - Бортний, Микола (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було оцінити ефективність комп’ютерних методів інтерпретації рентгенограм органів черевної порожнини у клінічній діагностиці. Методологія включала проспективний аналіз, проведений з квітня 2023 року по лютий 2024 року у місті Харкові, Україна, за участю 312 пацієнтів віком 18-75 років із підозрою на гострі абдомінальні стани та контрольної групи з 50 пацієнтів, яким оглядова рентгенограма черевної порожнини проводилась з причин підозри на урологічну патологію та у яких цієї патології та патології з боку органів черевної порожнини виявлено не було. Інтерпретацію зображень здійснювали «вручну» двома лікарямирентгенологами та автоматизовано за допомогою двох систем штучного інтелекту. Результати показали, що автоматизована інтерпретація забезпечувала дещо вищі середні оцінки різкості (4,7 ± 0,3 проти 4,6 ± 0,4) і контрастності (4,6 ± 0,4 проти 4,5 ± 0,5) порівняно з ручною оцінкою, а також меншу кількість артефактів (4,5 ± 0,5 проти 4,2±0,6). Система Aidoc перевищила Zebra Medical Vision за чутливістю (93,6 % проти 89,1 %), специфічністю (95,4 % проти 94,7 %), позитивною прогностичною цінністю (91,8 % проти 88,2 %) і негативною прогностичною цінністю (96,7 % проти 92,5 %). Площа під кривою робочих характеристик приймача для Aidoc склала 0,972 проти 0,951 для Zebra Medical Vision. Коефіцієнти Каппа вказували на вищу узгодженість Aidoc із експертними оцінками при діагностиці кишкової непрохідності (κ = 0,92 проти 0,88) та пневмоперитонеуму (κ = 0,91 проти 0,85). Середній час інтерпретації одного знімка значно зменшувався при використанні Aidoc (1,4 ± 0,3 хв) порівняно з ручним аналізом (6,8±1,2 хв) і Zebra Medical Vision (1,9±0,4 хв). Дослідження показало, що застосування штучного інтелекту суттєво підвищує швидкість, точність та надійність аналізу рентгенограм органів черевної порожнини, оптимізуючи прийняття клінічних рішень у невідкладних ситуаціях. Практичне значення дослідження полягає у можливості істотного скорочення часу діагностики, підвищення точності виявлення критичних патологій та оптимізації ресурсів медичних закладів у наданні невідкладної (екстреної) допомоги Отримано: 25.12.2024 | Переглянуто: 11.04.2025 | Прийнято: 27.05.2025