Стан щитоподібної залози у пацієнтів з патологією ендометрію - Ганжий, Ірина; Соколовська, Ірина (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою цього дослідження було вивчення функціонального стану щитовидної залози у жінок із гіперпластичними процесами ендометрію, з огляду на зростаючий інтерес до ролі тиреоїдної дисфункції в етіопатогенезі проліферативних змін слизової оболонки матки. У дослідження було включено 30 жінок пізнього репродуктивного та перименопаузального віку, а саме 14-50 років, у яких діагностовано різні форми гіперпластичної патології ендометрію, на базі Запорізької медичної академії післядипломної освіти Міністерства охорони здоров'я України. Методологія дослідження передбачала клініко-лабораторне обстеження пацієнток, включаючи ультразвукову діагностику органів малого таза, гістологічне дослідження ендометрію, а також визначення рівнів тиреотропного гормону, вільних фракцій тироксину і трийодтироніну, антитіл до тиреоїдної пероксидази. Основні результати дослідження показали, що жінки із гіперплазією ендометрію мали супутні порушення функції щитовидної залози, серед яких спостерігався субклінічний або явний гіпотиреоз. Виявлено зростання рівня тиреотропного гормону (3,8 ± 1,2 мМО/л) у пацієнток з гіперплазією ендометрію порівняно з контрольною групою, а також збільшення концентрації антитіл до тиреоїдної пероксидази, що свідчить про автоімунний характер порушень. Аналіз отриманих даних дозволив виявити взаємозв’язок між вираженістю тиреоїдної дисфункції та морфологічним варіантом гіперпластичних змін ендометрію: у жінок з атиповою гіперплазією діагностували клінічно значимі порушення функції щитоподібної залози. Отримані результати свідчать про доцільність рутинного скринінгу тиреоїдної функції у жінок з гіперплазією ендометрію для виявлення прихованих форм тиреоїдної патології, яка може бути як фоновим, так і тригерним чинником проліферативних змін ендометрію. Таким чином, результати дослідження підтверджують важливість інтегрованого підходу до діагностики та лікування гіперпластичних процесів ендометрію з урахуванням стану щитоподібної залози та ендокринної системи вцілому Отримано: 03.01.2025 | Переглянуто: 21.04.2025 | Прийнято: 27.05.2025