Протизапальна активність екстракту кори верби (Salix alba) та його вплив на маркери запалення в організмі людини - Бризицький, Олексій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Дослідження було спрямоване на оцінку протизапальної ефективності та безпеки екстракту кори Salix alba порівняно з ібупрофеном у пацієнтів із остеоартритом колінного суглоба. У 12-тижневому рандомізованому контрольованому дослідженні в Україні взяли участь 120 пацієнтів із діагнозом остеоартрит II-III стадії, розподілених на дві групи: перша отримувала стандартизований екстракт верби (240 мг саліцину на добу), друга – ібупрофен (1 200 мг/добу). Больові показники за візуально-аналоговою шкалою знизилися з 7,4 ± 1,2 до 3,1 ± 1,5 балів (Δ= 4,3; p < 0.001) у групі Salix alba та з 7,6 ± 1,1 до 3,0 ± 1,4 балів (Δ= 4,6; p = 0,12) у групі ібупрофену. Функція суглобів, оцінена за шкалою Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index, покращилася на 42 % та 45 % відповідно (p = 0,24). Рівень С-реактивного білка зменшився на 55 % проти 60 % (p = 0,18), інтерлейкіну-6 – на 58 % проти 60 % (p = 0,29), фактору некрозу пухлини-α – на 50 % проти 52 % (p = 0,41). Побічні ефекти зареєстровані у 10 % пацієнтів групи верби проти 25 % у контролі, переважно шлунково-кишкового характеру. Виявлено помірну кореляцію між рівнем саліцину в крові та зниженням болю (r = 0,45; p < 0,001). Результати доводять, що екстракт Salix alba має аналогічну ібупрофену ефективність, але з меншим ризиком ускладнень завдяки багатозадачній дії (інгібування циклооксигеназ, модуляція цитокінів, антиоксидантний ефект). Отримані дані обґрунтовують використання екстракту як альтернативи синтетичним протизапальним засобам у клінічній практиці, особливо для пацієнтів із хронічними запальними захворюваннями, де тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів супроводжується підвищеним ризиком побічних ефектів. Результати роботи можуть бути використані ревматологами та лікаями-терапевтами у клінічній практиці для призначення екстракту Salix alba як безпечної альтернативи нестероїдним протизапальним препаратам пацієнтам із остеоартритом Отримано: 16.12.2024 | Переглянуто: 10.04.2025 | Прийнято: 27.05.2025