Мікробіологічне обґрунтування альтернативних шляхів боротьби зінфекціями, спричиненими антибіотикорезистентними Pseudomonasaeruginosa - Бебик, Віра; Вовк, Ірина; Назарчук, Галина; Багнюк, Наталія; Назарчук, Олександр (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою роботи було дослідити активність препарату піофаг щодо клінічних ізолятівPseudomonas aeruginosa; визначити ефективність комбінованої дії поверхнево-активнихантисептиків і бактеріофагів. Для досягнення мети використовувались класичні методивиділення та ідентифікації бактерій. Визначення чутливості псевдомонад до антибіотиківпроводилось диско-дифузійним методом, до поверхнево-активних антисептиків(декаметоксину, бензалконію хлориду, хлоргексидину біглюконату, октенідинудигідрохлориду і полігексаніду) – методом розведень у рідкому поживному середовищі.Чутливість клінічних ізолятів до препарату піофаг визначали за оптичною густиноюбактеріальної суспензії після 18 год інкубації з піофагом. Визначення характерукомбінованого впливу бактеріофагу і антисептиків на P. aeruginosa проводилось шляхомвизначення індексу літичної дії фагу на планктонні форми бактерій, які культивували всередовищі з суббактеріостатичними концентраціями антисептиків. За результатамивстановлено, що 54 виділених клінічних штами P. aeruginosa зберігали високу чутливістьтільки до антибіотиків резерву колістину (94,4 %) і цефідероколу (75,9 %), до іншихантипсевдомонадних антибіотиків (цефепіму, цефтазидиму, піперациліну-тазобактаму,іміпенему, ципрофлоксацину) зафіксований рівень стійкості у 96,3-100 % ізолятів, однакаміноглікозиди (гентаміцин, тобраміцин, амікацин) і меропенем залишаються ефективнимищодо 29,6-44,4 % штамів. Антисептичні засоби, які містять поверхнево-активні антисептики, демонструють високі антипсевдомонадні властивості і здатні пригнічувати розмноженнябактерій в концентраціях від 16,4-22,5 мкг/мл (октенідину дигідрохлорид, декаметоксин,хлоргексидину біглюконат) до 65-145,7 мкг/мл (полігексанід, бензалконію хлорид). Доведено,що декаметоксин, октенідин і хлоргексидин достовірно перевищують антибактеріальну діюантисептиків полігексанід і бензалконій хлорид (р ˂ 0,01). Виділені штами псевдомонадпродемонстрували високу чутливість до лікарського засобу піофаг: індекс літичної дії (Is)піофагу був вище 0,5 у 70,4 % штамів (50 % бактерій гинули в процесі динамічної взаємодіїросту бактеріальної популяції і розмноження бактеріофагів). В середовищах зсуббактеріостатичними концентраціями декаметоксину, хлоргексидину, октенідину, і чутливі(n = 7, Is = 0,69), і стійкі (n = 8, Is = 0,15) штами руйнувались бактеріофагом більш інтенсивно,про що свідчило зростання індексу чутливості до 0,8-0,87 у чутливих штамів, і до 0,54-0,7 уфагорезистентних штамів, відповідно Отримано: 06.01.2025 | Переглянуто: 17.04.2025| Прийнято: 27.05.2025