Епідемічний процес сальмонельозу у транскордонних областях України та Польщі (2014-2023 рр.) - Бойко, Оксана; Янко, Наталія; Пундяк, Тарас (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Епідеміологія сальмонельозу, незважаючи на тривалу історію вивчення, як один із аспектів забезпечення здоров’я, залишається актуальною. Метою досліджень було порівняти захворюваність сальмонельозу Польщі та України на національному рівні та на рівні деяких суміжних транскордонних областей обох країн протягом 2014-2023 рр. Середньорічні показники захворюваності людей на сальмонельоз за 10-річний період становили в Україні 15,02 / 100 тис., кількість підтверджених випадків сальмонельозу – 64108; у Польщі ці показники становили – 22,74 / 100 тис. та 86956 випадків відповідно (р = 0,0025). Кількість підтверджених випадків та захворюваність (на 100 тис.) у транскордонних областях становили: Волинська – 1879 / 18,02; Львівська – 3305 / 13,18; Люблінське воєводство – 6067 / 27,62; Підкарпатське – 7869 / 37,13 (p < 0.001). Вивчено тенденції поширеності та серологічний профіль сальмонел, ідентифікованих у людей і в харчових продуктах та інших об’єктах. Домінуючими серотипами під час спалахів та ідентифікованих випадках сальмонельозу та сальмонелоносійства у Волинській та у Львівській областях був вид S. enterica subsp. enterica var. Enteritidis (87,51 % та 77,90 % відповідно). Серовар S. Typhimurium, як етіологічний фактор, було ідентифіковано на Волині у 10,04 % випадках, на Львівщині – у 18,08 %. Встановлено, що найчастіше факторами передачі сальмонел у Волинській області були: яйця та яєчні продукти, які становили 29,51 % з усіх категорій сальмонела-позитивних об’єктів, м’ясо та м’ясні продукти – 27,40 %, кулінарні – 12,3 %, та кондитерські вироби – 11,0 %. У Львівській області найчастіше контамінованими виявлялися такі категорії: кулінарні вироби – 27,12 %; м’ясні продути – 17,53 %; кондитерські вироби – 8,49 %; яйця та яєчні продукти – 7,12 %. Результати цього дослідження можуть бути використані як основа доказової епідеміології, а також для реалізації спільних кроків щодо підвищення ефективності епідеміологічного нагляду і контролю за напруженістю епідемічної ситуації щодо сальмонельозу у транскордонних регіонах та в цілому у кожній країні Отримано: 28.10.2024 | Переглянуто: 03.01.2025 | Прийнято: 25.02.2025