Оцінка гіпоглікемічної, протизапальної та антиоксидантної дії Hibiscus sabdariffa у щурів з алоксановим діабетом - Оджуларі, Лекан Шериф; Нджінга, Нгайтад Станіслаус; Ганію, Рідван Абіодун; Айінде, Таофік Олареваджу; Кадір, Еніола Ріскат (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Hibiscus sabdariffa корисний при лікуванні цукрового діабету. Дослідження було присвячено вивченю гіпоглікемічної, протизапальної та антиоксидантної дій Hibiscus sabdariffa у щурів з алоксановим діабетом. 30 щурів лінії Вістар були розділені на шість груп по п’ять щурів і акліматизовані протягом двох тижнів перед початком експерименту. Група I: контроль без діабету; група II: контроль з діабетом; група III: без діабету з 200 мг/кг Hibiscus sabdariffa; група IV: без діабету з 300 мг/кг Hibiscus sabdariffa; група V: з діабетом з 200 мг/кг Hibiscus sabdariffa; група VI: з діабетом з 300 мг/кг Hibiscus sabdariffa. Щури отримували одноразову внутрішньоочеревинну ін’єкцію алоксану (150 мг/кг маси тіла), а щури з діабетом отримували Hibiscus sabdariffa протягом 21 дня. У дослідженні вимірювались рівень глюкози в крові натще, рівень інсуліну, супероксиддисмутази, каталази, малонового діальдегіду, інтерлейкіну-6 та фактора некрозу пухлин-альфа, а також відбиралися зразки органів та крові. Результати були проаналізовані за допомогою дисперсійного аналізу з рівнем значущості < 0,05, а дані були візуалізовані за допомогою GraphPad. Це дослідження продемонструвало, що Hibiscus sabdariffa має значний вплив на діабетичні параметри, прозапальні цитокіни та антиоксидантні ферменти. Щоденний пероральний прийом протягом 21-го дня знижував рівень глюкози в крові натще, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлин-альфа та малонового діальдегіду. Він також посилював вироблення інсуліну, активність супероксиддисмутази та каталази в скелетних м’язах, печінці, підшлунковій залозі та нирках. Можна зробити висновок, що Hibiscus sabdariffa має потенціал для боротьби з гіперглікемією та запаленням, одночасно покращуючи активність антиоксидантних ферментів. Крім того, він може служити природним джерелом або засобом для лікування або профілактики діабету Отримано: 14.08.2024 | Переглянуто: 27.11.2024 | Прийнято: 25.02.2025