Модифікована методика Pitanquy-Ribeiro у мастопексії: перспективи покращення естетичних і функціональних результатів - Дрога, Олексій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Однією з невирішених проблем в естетичній мамопластиці залишається профілактика гравітаційного птозу в віддаленому післяопераційному періоді. Метою дослідження було покращити результати лікування мастоптозу шляхом удосконалення класичних операційних методів, які сприяють профілактиці повторного птозу у віддалений післяопераційний період. До основної групи увійшло 50 пацієнток з діагнозом мастоптоз. Пацієнткам була проведена операція за методикою Pitanguy-Ribeiro з модифікацією: фіксації укорочення краніального переміщення та фіксація до фасції великого грудного м’яза. Результати дослідження показують необхідність підбору методик мастопексії для кожної пацієнтки індивідуально, щоб отримати естетичні і функціональні результати на тривалий період. В роботі представлено розподіл пацієнток за методикою проведення мастопексії та порівняння показників раннього і пізнього післяопераційного птозу для кожної групи. Встановлено, що мастопексія проведена за методикою Pitanquy-Ribeiro є ефективною на короткостроковий період і має значний ризик розвитку пізнього післяопераційного птозу. Редукційна мастопексія має високий ризик розвитку птозу в пізній післяопераційний період, а мастопексія за методикою Pitanquy-Ribeiro з модифікацією є ефективною технікою, що дає стабільні результати в порівнянні з іншими розглянутими методиками щодо профілактики післяопераційного птозу, а саме – повну відсутність раннього птозу та мінімальну частоту пізнього птозу, що свідчить про її перевагу. Проведене дослідження дозволяє виділити методику Pitanquy-Ribeiro з модифікацією як найбільш ефективну для корекції мастоптозу, забезпечуючи довгострокову стабільність, профілактику рецидиву птозу та високий рівень задоволеності пацієнтів. Запропонована модифікація може бути рекомендована як оптимальна техніка для проведення мастопексії. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення хірургічних технік, розробки рекомендацій щодо індивідуального підбору методик мастопексії та планування профілактичних заходів у віддаленому післяопераційному періоді Отримано: 15.08.2024 | Переглянуто: 02.01.2025 | Прийнято: 25.02.2025