Наслідки вживання нікотинових виробів для тканин ротової порожнини: підходи до профілактики - Кравченко, Богдан; Лихота, Костянтин (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було здійснити аналіз впливу куріння та сучасних систем вивільнення нікотину на стан ротової порожнини, враховуючи стратифікацію факторів ризику розвитку стоматологічних патологій, визначити можливість виникнення ускладнень та впровадження профілактичних програм в роботу лікарів-стоматологів для мінімізації шкідливого впливу цієї звички. Для проведення дослідження було здійснено пошук досліджень у базах даних PubMed, Scopus, Web of Science та Google Scholar. Було встановлено, що електронні сигарети, традиційні сигарети та системи нагрівання тютюну негативно впливають на ротову порожнину, викликаючи ризики лейкоплакії, гінгівіту та пародонтальних захворювань. Куріння традиційних сигарет спричиняє суттєві деструктивні зміни, зокрема глибокі пародонтальні кишені (68 %), втрату тканинного прикріплення (42 %) та лейкоплакію ясен (85,1 %). Електронні сигарети, хоча менш шкідливі, викликають подразнення слизової оболонки, дисбактеріоз і підвищують ризик пародонтозу у 1,43 рази порівняно з некурцями. Системи нагрівання тютюну демонструють нижчу токсичність, проте ризик запалень і тканинної деструкції зберігається. Результати свідчать, що відмова від куріння позитивно впливає на стоматологічне здоров’я. Через рік після припинення куріння спостерігається зменшення глибини пародонтальних кишень на 1,5 мм і покращення тканинного прикріплення на 1,2 мм. Це підтверджує важливість боротьби із залежністю для профілактики стоматологічних захворювань. Рекомендації для лікарів включають ретельний збір анамнезу, реєстрацію форм вживання нікотину, застосування принципу “5А” про досвід вживання тютюну пацієнтом, надати інформацію про відмову від куріння, оцінити їхню готовність до відмови, допомогти в процесі позбавлення залежності та забезпечити подальшу підтримку через регулярний контакт. Особливу увагу слід приділяти інформуванню пацієнтів про ризики, пов’язані з усіма формами тютюну, та сприяти повній відмові від їх використання. Однак, якщо відмовитися від куріння неможливо, важливо регулярно відвідувати стоматолога, призупинити куріння під час лікування пародонтозу чи проведення імплантації зубів, ретельно дотримуватись правил гігієни ротової порожнини із застосуванням ополіскувачів й абразивних паст, а також своєчасно звертатися до спеціалістів за професійною допомогою. Такі заходи дозволяють зменшити ризик стоматологічних патологій і сприяють довгостроковому збереженню здоров’я ротової порожнини Отримано: 09.08.2023 | Переглянуто: 23.10.2023 | Прийнято: 30.05.2023