Ефективність тромболітичної терапії у хворих на COVID-19 важкого перебігу та тромбоемболію легеневої артерії - Олійник, Олександр (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Дані сучасних досліджень містять недостатньо інформації про використання тромболітичної терапії у лікуванні тромбоемболії легеневої артерії на тлі COVID-19. Наявні дослідження містять дані про ефективність терапії тромболітичними препаратами тромботичних ускладнень COVID-19, важкого перебігу. Проте наявні роботи або стосуються зовсім малої кількості спостережень, або залишаються не закінченими. Метою даної статті було оцінити ефективність системного тромболізису у вигляді довенного введення альтеплази при цій патології. Було проаналізовано дані медичних карт 92 пацієнтів. Пацієнтів ділили на чотири групи в залежності від проведеної терапії. Пацієнти першої групи, мали ускладнення у вигляді nромбоемболії легеневої артерії, проте не потребували застосування тромболітичної терапії. Лікування пацієнтів першої групи полягало у призначенні низькомолекулярного гепарину в лікувальній дозі. Пацієнти другої та третьої груп на тлі COVID-19 мали тромбоемболію легеневої артерії та потребували тромболітичної терапії. Відмінністю третьої групи від другої була наявність тромбу у правій половині серця. Пацієнти четвертої групи мали ускладнення у вигляді тромбоемболії легеневої артерії, потребували тромболітичної терапії, проте не отримували останню в зв'язку з відсутністю коштів на лікування. Лікування пацієнтів другої та третьої груп полягало в негайній терапії нефракціонованим гепарином та альтеплазою. В четвертій групі тромболізис не проводився. Було досліджено смертність пацієнтів в залежності від встановленої групи. Було встановлено, що ризик летального випадку збільшувався (p < 0,001) при зростанні рівня Д-дімеру та зменшувався при зростанні РаО2/FiO2 (p < 0,001). За наявності тромбу у правих відділах серця ризик летального випадку зростав (p = 0,002), ВШ = 3,97 (95 % ВІ 1,66–9,49). Виявлено тенденцію до зниження ризику летального випадку при проведенні тромболітичної терапії (p = 0,052). Було узагальнено дані щодо зростання (p = 0,009) ризику летального випадку при відтермінуванні тромболізісу. Смертність пацієнтів четвертої групи становила 100 %. Отримані дані свідчать про про значну ефективність тромболітичної терапії у лікуванні даної патології Отримано: 01.05.2024 | Переглянуто: 17.07.2024 | Прийнято: 30.08.2024