Ополіскувач як фактор контролю формування м’якого зубного нальоту у пацієнтів з ортодонтичним лікуванням - Кравець, Наталія; Деркач, Софія (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Пацієнти з брекет-системами частіше стикаються з проблемою швидкого накопичення зубного нальоту та запалення ясен, тому антимікробні ополіскувачі для ротової порожнини, які покращують щоденний домашній догляд, можуть забезпечити ефективне видалення і контроль бактеріального нальоту, покращення стану ясен та є безпечними профілактичними засобами без побічної дії. Метою дослідження було оцінити кількісний та якісний склад мікробіоценозу м’якого зубного нальоту під впливом безалкогольного засобу для гігієни ротової порожнини у пацієнтів, що отримували ортодонтичне лікування. У дослідженні брали участь пацієнти, які проходять ортодонтичне лікування, забір матеріалу відбувався з поверхні зубів верхньої щелепи. Отримані мазки з поверхні верхніх молярів досліджували бактеріологічним методом з подальшою ідентифікацією: мікроскопічною, культуральною, біохімічною. Порівняння ефективності безалкогольного ополіскувача, щодо змін кількісного та якісного складу мікроорганізмів та стану тканин пародонту у пацієнтів, які проходять стаціонарну ортодонтичну терапію, здійснювали після трьох місяців застосування. У дослідження було виявлено грампозитивні та грамнегативні бактерії та гриби Candida та з подальшим незначним зменшенням грамнегативних бактерій (p=0,999) після застосування ополіскувача. Отримані результати показали зміни таксономічного складу, а саме, зменшення кількості родів бактерій від 11 до 9. Крім зазначених результатів було виявлено зміни на популяційному рівні мікробіоти м’якого зубного нальоту пацієнтів, які використовували безалкогольний ополіскувач протягом трьох місяців, виявлено, зменшення кількості Streptococcus spp. α p(x ≤ T) = 0,9958, Propionibacterium spp. p(x ≤ T) = 0,9837, щодо Streptococcus spp. β, з Streptococcus spp. γ зміни були незначними. При порівнянні популяційного рівня мікроорганізмів до та після застосування ополіскувача було виявлено достовірні відмінності (р<0,05). Визначення індексу гінгівіту продемонстрував незначне покращення стану пародонту у обстежуваних. Проведене дослідження має важливе значення для розробки нових стратегій профілактики та лікування захворювань порожнини рота Отримано: 08.02.2024 | Переглянуто: 22.04.2024 | Прийнято: 28.05.2024