Вплив мезенхімальних стромальних клітин різного походження на поведінкові реакції щурів із церебральною ішемією-реперфузією - Коновалов, Сергій; Мороз, Василь; Йолтухівський, Михайло; Гаджула, Наталія (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Новим напрямком клітинної терапії при ішемічному інсульті стало використання мезенхімальних стромальних клітин, що виявило позитивну динаміку на функціональні зміни в центральній нервовій системі, завдяки їхньому нейропротекторному ефекту, зменшенню ішемічно-реперфузійно-індукованого пошкодження, інгібуванню ішемічно-реперфузійно-індукованого апоптозу та відновленню рухової функції. Мета роботи полягала у вивченні впливу мезенхімальних стромальних клітин різного походження, їх лізату та цитиколіну на функціональний стан центральної нервової системи щурів з експериментальною ішемією-реперфузією головного мозку.Розглянуто вплив мезенхімальних стромальних клітин, отриманих із пуповинної тканини людини, жирової тканини людини та щура, ембріональних фібробластів щура, а також лізату мезенхімальних стромальних клітин та цитиколіну на стан емоційно-поведінкових реакцій статевозрілих щурів (3-4 міс) лінії Вістар із масою тіла 160-190 г. Поведінкові реакції щурів досліджували за тестом «відкрите поле» на 7-у та 14-у добу експерименту; реєстрували такі поведінкові акти як амбуляція (локомоція), кламбінг, рерінг і грумінг. Достовірність відмінностей визначали з використанням непараметричного U критерію Манна-Уітні. Встановлено, що після ішемії-реперфузії у тварин з контрольною патологією, тривалість епізодів амбуляції периферійних та центральних квадратів, вертикальної локомоторної активності та дослідницької активності достовірно знижувались, порівняно з групою псевдооперованих щурів. У щурів, яким вводили цитиколін і трансплантували мезенхімальні стромальні клітини Вартонових драглів пуповини людини, виявлено достовірне збільшення тривалості епізодів горизонтальної локомоторної активності, порівняно з іншими типами стовбурових клітин та контролем. Внутрішньовенне введення ембріональних фібробластів щура підвищувало емоційну активність піддослідних тварин. Найменший вплив на локомоторну та орієнтувально-дослідницьку активності у щурів з ішемією-реперфузією було зареєстровано в групах тварин, що отримали мезенхімальні стромальні клітини із жирової тканини людини та щура, а також лізат мезенхімальних стромальних клітин. Практична цінність дослідження полягає в пошуку найбільш ефективного за нейропротекторними властивостями класу стовбурових клітин з метою створення на його основі ін’єкційного препарату для внутрішньовенної трансплантації при лікуванні хворих із гострим ішемічним інсультом Отримано: 01.03.2024 | Переглянуто: 03.05.2024 | Прийнято: 28.05.2024