Рандомізоване клінічне дослідження при пупковому сепсисі: порівняльний аналіз післяопераційних результатів омбілектомії та процедури збереження пупка - Андрюс, Фелікс Ананд Радж; Аджмал, Імран Тарік; Андияпан, Махадеван; Чандран, Хемаґаятрі; Шахід, Ібрагім (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Метою цього дослідження було проаналізувати післяопераційні результати між умбілектомією та процедурами збереження пупка у пацієнтів з пупковим сепсисом. Пацієнти, які звернулися до хірургічної клініки з пупковим сепсисом, були випадковим чином розподілені на дві групи по 25 пацієнтів у кожній, відповідно до критеріїв включення та виключення. Післяопераційні фактори, такі як шкала болю, інфекція рани, рецидив, тривалість госпіталізації та косметичне задоволення, були проаналізовані під час подальшого спостереження. Спостережені параметри були статистично проаналізовані. Статистичний аналіз проводився за допомогою тесту хі-квадрат. Значення p < 0,05 вважалося статистично значущим. Середній вік на момент операції в обох групах був схожим (48 проти 49, p = 0,9191). На основі шкали болю після операції спостерігається суттєва різниця (p = 0,0183) між двома групами, де біль виявився більшим у пацієнтів, у яких пупок зберігався. Щодо інфекції рани як параметра, статистична значущість менша (p = 0,096). Тривалість госпіталізації в загальному числі днів була спостережена в обох групах, і суттєвих відмінностей не було (p = 0,7055). Популяція дослідження складалася з 23 чоловіків і 27 жінок, де косметичне задоволення пацієнтів оцінювалося і не було статистичної значущості (p = 0,644) між двома групами, незалежно від статі. Рецидив симптомів спостерігався більше в групі, де пупок зберігався (p = 0,0073). Враховуючи всі параметри та їх статистичну значущість, можна зробити висновок, що післяопераційні результати були порівнянні в обох групах пацієнтів. Результати цієї роботи надають хірургам уявлення про концепцію збереження або видалення пупка та його вплив на післяопераційну морбідність пацієнтів з пупковим сепсисом Отримано: 15.02.2024 | Переглянуто: 29.04.2024 | Прийнято: 28.05.2024