Вікові зміни великих півкуль головного мозку чоловіків та жінок: морфометричне дослідження магнітно-резонансних томограм - Мар’єнко, Наталія (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Розуміння відмінностей у старінні головного мозку чоловіків та жінок і різної чутливості морфометричних параметрів до вікових змін має важливе значення для розробки алгоритмів і протоколів для об’єктивної та кількісної оцінки будови головного мозку в клінічній практиці. Метою цього дослідження було визначити прості і застосовні морфометричні параметри для кількісної оцінки вікових змін у великих півкулях головного мозку та виявити специфічні особливості цих змін при старінні головного мозку у чоловіків і жінок. Були досліджені двовимірні магнітно-резонансні томограми головного мозку 100 осіб у віці від 18 до 86 років без підтвердженої патології нервової системи. До вибірки увійшли 44 чоловіка та 56 жінок. Дослідження головного мозку кожного учасника включало аналіз п'яти томографічних зрізів, у тому числі чотирьох у фронтальній площині (корональні зрізи) і одного у горизонтальній площині (аксіальний зріз). Морфометрія включала визначення значень периметра та площі. Було використано два підходи до вимірювання: один включав визначення периметра та площі відповідно до видимої поверхні півкуль головного мозку, а інший включав вимірювання цих показників відповідно до усієї поверхні півкуль, включно із поверхнею, прихованою в борознах. На основі отриманих значень периметра та площі були розраховані похідні індекси, у тому числі відношення периметра до площі, фактори форми та співвідношення периметрів і площ. Дослідження показало, що з віком у чоловіків спостерігаються більш виражені зміни абсолютних значень площі перерізу, що відповідає тканині мозку в цілому. Проте вікова динаміка відносних величин у чоловіків і жінок достовірно не відрізнялася. Виявлено, що співвідношення двох площ перерізу мозку, з урахуванням вмісту борозн та без нього, виявилося параметром, найчутливішим до вікових змін як у чоловіків, так і у жінок. Це співвідношення може слугувати додатковим морфометричним параметром для дослідження структури головного мозку з діагностичною метою Отримано: 01.11.2023 | Переглянуто: 12.01.2024 | Прийнято: 27.02.2024