Математичне моделювання показників периферичної гемодинаміки гомілки у волейболісток мезоморфного соматотипу - Сарафинюк, Лариса; Степаненко, Інна; Хапіцька, Ольга; Власенко, Роман; Сарафинюк, Петро (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Статистичне моделювання показників периферичної гемодинаміки, яке проводиться на основі визначення антропометричних і соматотипологічних особливостей організму можна вважати новим способом персоналізації інструментального діагностичного обстеження, тому визначення належних реовазографічних параметрів гомілки у висококваліфікованих волейболісток окремого соматотипу є актуальним. Мета роботи полягала у дослідженні сумарного впливу показників зовнішньої будови тіла на величину показників, які відображають особовості кровообігу на гомілці, у волейболісток мезоморфного соматотипу. Проведено комплексне клініко-лабораторне дослідження стану здоров’я та фізичного розвитку 108 волейболісток віком 16- 20 років. Для визначення реовазографічних показників гомілки використовували метод тетраполярної реографії із застосуванням діагностичного комп’ютерного багатофункціонального апарату, оцінювали амплітудні, часові та показники відношень амплітудних і часових реовазографічних параметрів. Здійснено антропометричне дослідження тотальних та парціальних розмірів тіла. Соматотипування проведено за методом Heath-Carter. Відібрано 28 волейболісток мезоморфного соматотипу. Створення статистичних моделей проведено з використанням прямого покрокового багатофакторного регресійного аналізу. Для всіх амплітудних і часових реовазографічних параметрів стегна у волейболісток мезоморфного соматотипу були побудовані статистичні моделі з високою точністю опису ознак. До 10 побудованих моделей увійшло 94 антропометричних розмірів. Найбільше визначають величину параметрів кровообігу гомілки обхватні розміри тіла (найчастіше обхват передпліччя, шиї та гомілки), діаметри грудної клітки та тазу, товщина шкірно-жирових складок (найчастіше на гомілці, животі, боку), ширина епіфізів довгих трубчастих кісток. Встановлено, що показники зовнішньої будови тіла у межах від 63,84 % до 99,99 % детермінують величину показників регіонального кровообігу на гомілці у волейболісток мезоморфного соматотипу. Статистичне моделювання надає можливість визначити належні значення окремих реовазографічних показників на гомілці залежно від антропометричних параметрів осіб певної статі, віку, соматотипу, що особливо важливо для спортсменів певного виду спорту, тому що їхні показники серцево-судинної системи зазнають колосального впливу специфіки спортивної діяльності Отримано: 01.08.2023 | Переглянуто: 10.10.2023 | Прийнято: 28.11.2023