Патофізіологічні основи порушень фолатного циклу та дефіциту вітаміну D у розвитку синкопе в дитячому віці - Ковальчук, Тетяна; Боярчук, Оксана (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Існує чимало повідомлень щодо ролі вітамінів В6, В9, В12 та D у розвитку серцево-судинних захворювань. Однак, більшість із них стосуються головним чином дорослого населення і є досить лімітованими щодо оцінок у дітей із синкопе. Розуміння ролі цих вітамінів в патогенезі непритомності допоможе розширити комплекс лікувально-профілактичної допомоги дітям. Метою дослідження був аналіз сучасних наукових досягнень щодо ролі фолатного циклу та вітаміну D у генезі синкопе в дятячому віці. Були використані бази даних PubMed Medline і Scopus та застосовані наступні пошукові терміни: «синкопе» та «вітамін B»; «синкопе» та «гомоцистеїн»; «синкопе» та «вітамін D». В роботі узагальнено роль дефіциту вітаміна В12 у сповільненій мієлінізації та нервовій провідністі, підвищенні рівня норадреналіну в сироватці крові, як імовірних патогенетичних механізмів розвитку некардіогенних синкопе. Описані наукові факти впливу вітамінів В1, В6, В9 на функціонування серцево-судинної та нервової систем у дітей. Було встановлено поширеність дефіциту вітаміна D у 60-73% дітей із вазовагальними синкопе та його взаємозв’язки з симптомами хвороби. Проаналізовані ймовірні патогенетичні механізми нестачі вітаміна D у розвитку синкопе, а саме зниження периферичного опору судин, порушення нейрональної провідності барорефлекторного механізму, дисфункція серцевого м'яза. Отримані результати дозволять лікарям та науковцям більш ефективно підходити до діагностики, профілактики та лікування синкопе у дитячому віці та можуть служити основою для розробки нових стратегій управління цим станом та вдосконалення медичної практики Отримано: 29.03.2023 | Переглянуто: 19.05.2023 | Прийнято: 26.06.2023