Особливості культивування та кріоконсервування стовбурових клітин щурів та їх взаємодія із ліофілізованим ацелюлярним матриксом - Федонюк, Лариса; Довгалюк, Аліна; Фурка, Ольга; Лавренчук, Галина; Палій, Ілона (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Через стрімкий розвиток регенеративної медицини у ХХІ столітті особливої актуальності набувають вивчення терапевтичного потенціалу стовбурових клітин як у доклінічних дослідженнях, так і в клінічних трайлах. Доклінічні дослідження на тваринах дають змогу в деталях з’ясувати механізми дії алогенних клітинних препаратів, вивчити їхню регенеративну активність, фармакодинаміку та можливі побічні ефекти. Метою дослідження був підбір оптимальних умов для отримання, вирощування та кріозберігання мезенхімальних стовбурових клітин щурів та аналіз їхньої взаємодії з ліофілізованим ацелюлярним матриксом. У ході дослідження було застосовано ферментативний метод для отримання первинних культур клітин з пуповини, дерми та м’язів плодів Rattus norvegicus. Культури клітин були культивовані in vitro, а темпи проліферації клітинних ліній були аналізовані за допомогою інвертованого мікроскопа. Крім того, здійснювалося кріоконсервування для зберігання клітинних матеріалів. Взаємодію мезенхімальних стовбурових клітин із ацелюлярним матриксом та кріоконсервацію отриманих клітин проводили на 4 та 5 пасажах. Показано, що для вирощування отриманих ліній мезенхімальних стовбурових клітин з пуповини та дерми плодів щурів оптимальним є поживне середовище DMEM/F12 Advanced. Встановлено, що спосіб розморожування клітинної суспензії шляхом 10-кратного розведення диметилсульфоксиду є ефективнішим за альтернативний спосіб негайного усунення кріопротектора за допомогою центрифугування. З’ясовано, що ліофілізований ацелюлярний дермальний матрикс цитотоксично впливає на усі культивовані щурячі клітини, в той час, як перикардіальний матрикс проявляв позитивний ефект на ріст досліджуваних клітинних ліній. Таким чином, підібрано оптимальне живильне середовище та умови для заморожування/розморожування стовбурових клітин щурів, а також визначено вплив на отримані клітинні лінії ліофілізованого ацелюлярного матриксу, що планувався для терапевтичного використання Отримано: 30.03.2023 | Переглянуто: 30.05.2023 | Прийнято: 26.06.2023