Дефіцит вітаміну D у генезі синкопе внаслідок ортостатичної гіпотензії у дітей - Ковальчук, Т. А. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Наявність суперечливого розуміння ролі дефіциту вітаміну D у генезі ортостатичної гіпотензії, яке базується в основному на дослідженнях у невеликих групах дорослих, обґрунтовує актуальність вивчення даної проблематики серед дитячого населення. Мета дослідження – вивчити рівень вітаміну D у сироватці крові дітей із синкопе внаслідок ортостатичної гіпотензії (СВОГ), а також його взаємозв’язки з показниками функціонального стану серцево-судинної системи. Матеріали і методи. Було обстежено 24 дитини із діагнозом СВОГ та 24 відносно здорові дитини віком 8–17 років. У якості індикатора забезпеченості вітаміном D визначали рівень 25(ОН)D у сироватці крові методом імуноферментного аналізу. Розрахунок інтегральних показників функціонального стану серцево-судинної системи проводили за даними фізикального обстеження з використанням емпіричних формул. Варіабельність серцевого ритму (ВСР) досліджували за результатами проведеного холтерівського моніторування впродовж 24 год звичного функціонування. Результати. У пацієнтів із СВОГ реєстрували достовірно нижчий рівень вітаміну D порівняно із здоровими респондентами ((19,9±1,4), (30,9±1,2) нг/мл; р=0,000001). Було виявлено зниження показника систолічного артеріального тиску в положенні лежачи та на 1, 3, 5, 7, 10 хв активного ортостазу на фоні зниження сироваткової концентрації вітаміну D (p<0,05) у групі СВОГ. Зниження рівня вітаміну D супроводжувалося зменшенням хвилинного об’єму кровотоку (r=0,39; p=0,04), коефіцієнта економічності системи кровообігу (r=0,59; p=0,001), потужності роботи лівого шлуночка серця (r=0,66; p=0,0001), індексу Робінсона (r=0,54; p=0,003), коефіцієнта Хільденбранта (r=0,44; p=0,02), індексу функціональних змін (r=0,58; p=0,001) та серцевого індексу (r=0,64; p=0,0003). Жодних статистично значимих кореляцій між часовими (SDАNN, RMSSD, pNN50) та частотними (TP, VLF, LF, HF, LF/HF) показниками ВСР і рівнем 25(ОН)D виявлено не було (p>0,05). Висновки. У групі дітей із СВОГ реєструвалися достовірно нижчі показники сироваткового 25(ОН)D, а поширеність дефіциту вітаміну D склала 54,2 %. Результати дослідження підтверджують тісне поєднання дефіциту вітаміну D зі зниженням адаптаційних механізмів серцево-судинної системи. Показники ВСР від сироваткового рівня вітаміну D у дітей із СВОГ не залежать.