Артеріальний тиск та рівень оптимізму – чи є зв'язок у медсестер, які працюють позмінно - Ціпкало, А. І.; Марущак, М. І. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Позмінна робота є професійним стресором. Дослідники зауважили, що позмінна робота пов’язана з дефіцитом сну, втратою його якості, високим ризиком серцево-судинних захворювань. Мета дослідження – проаналізувати рівень артеріального тиску в медичних сестер терапевтичного і хірургічного відділень, які працюють позмінно, та встановити його зв’язок із рівнем диспозиційного оптимізму. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 40 медичних сестер, які працювали позмінно: 20 – терапевтичного відділення і 20 – хірургічного. Вимірювання систолічного (САТ) й діастолічного артеріального тиску (ДАТ) (у мм. рт. ст.) проводили згідно зі стандартним протоколом. Диспозиційний оптимізм (LOT-R) оцінювали за опитувальником в адаптації О. А. Сичова. Результати. У 65 % медсестер терапевтичного та у 45 % хірургічного відділень за рівнем артеріального тиску (АТ) діагностували артеріальну гіпертензію (АГ). Результати поділу рівня АТ за ступенями показали, що найбільше респондентів було з артеріальною гіпертензією I ст., що не залежало від профілю відділення. При аналізі залежності рівня артеріального тиску від індивідуальних особливостей респондентів при оцінюванні рівня оптимізму встановлено вірогідно вищий рівень оптимізму в медсестер у групі оптимальний+нормальний+високий нормальний АТ стосовно даних групи з АГ. Так, ствердна відповідь у групі оптимальний+нормальний+високий нормальний АТ переважала в 47,98 % медсестер у загальній сукупності, які працюють позмінно, на твердження: «В невизначених ситуаціях я звичайно сподіваюсь на краще», у 39,89 % – на твердження: «Я завжди з оптимізмом дивлюсь у майбутнє» та у 47,98 % – на твердження: «В цілому я очікую, що зі мною станеться більше хорошого, ніж поганого». При аналізі залежності показників артеріального тиску від індивідуальних особливостей респондентів при оцінюванні рівня оптимізму виявляються вірогідно вищі показники САТ і ДАТ у медсестер, які дали негативну відповідь на твердження: «Я завжди з оптимізмом дивлюсь у майбутнє» стосовно ствердних відповідей, відповідно на 7,41 % та 9,20 % Висновки. Рівень оптимізму вірогідно вищий у медсестер з оптимальним, нормальним і високим нормальним артеріальним тиском стосовно медсестер з артеріальною гіпертензією, із тенденцією до вищих рівнів артеріального тиску в респондентів з нижчим рівнем оптимізму.