Статистичний аналіз впливу SARS-CОV-2 на перебіг вагітності та пологів - Бойчук, А. В.; Берегуляк, С. О.; Берегуляк, О. О.; Якимчук, Ю. Б. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Відомо, що вагітність підвищує ризик акушерських та неонатальних наслідків при багатьох вірусних ускладненнях. COVID-19, згідно з даними ВООЗ, – захворювання, викликане інфекцією SARS-CoV-2. Коронавірусна хвороба в 2019 р., спричинена тяжким гострим респіраторним синдромом, поширилась стрімко в усьому світі й набула характеру пандемії. Сьогодні активно вивчаються дані про вплив цього захворювання на перебіг вагітності та розвиток можливих ускладнень для плода. Мета дослідження – вивчити вплив захворюваності на SARS-CoV-2 у вагітних на подальший перебіг вагітності та пологів. Провести порівняльний аналіз частоти розвитку даних ускладнень у жінок, які перехворіли на SARS-CoV-2, із середньостатистичними показниками в перинатальному центрі КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня (ТКМЛ) № 2». Матеріали і методи. Проаналізовано архівну медичну документацію історій вагітності та пологів (форма № 096/о) в 33 породіль, які народжували в перинатальному центрі КНП «ТКМЛ № 2» за 2021–2022 рр., та хворіли під час даної вагітності на коронавірус SARS-CoV-2. Вивчено частоту розвитку ускладнень вагітності та пологів у даної групи, порівняно з середньостатистичними показниками по даному пологовому центрі за 2021 р., які вираховували на 2218 пологів, що відбулись за цей період. Результати. Результати показали, що у породіль, які під час вагітності перехворіли на коронавірус SARS-CoV-2, відмічалось зростання частоти ускладнень вагітності та пологів порівняно із середньостатистичною групою. Так, у досліджуваній групі жінок після захворювання на коронавірус, частота ускладнень вагітності складала (порівняно з середньостатистичною): дисфункції плаценти – 75,7 % (33,6 %), прояви гестозу – 51,5 % (24,3 %), патологія кількості вод – 27,2 % (18,5 %), інфекції сечостатевої системи –15,1% (8,8 %). Також достовірно зростала частота ускладнень перебігу пологів у групі жінок, які перехворіли на коронавірус SARS-CoV-2. Так, у цій групі кількість фізіологічних пологів склала 45 % (при середньостатистичному показнику 51%), кількість кесаревих розтинів – 36,3 % (при середньостатистичному показнику 25,2 %), утруднені пологи та аномалії пологової діяльності виникли у 18 % жінок (при 4,4 % середньостатистичному показнику), вакуум-екстракцію застосовували у 6 % жінок (при 2,2 % у середньостатистичній групі). Серед новонароджених у групі жінок, які перехворіли на коронавірус SARS-CoV-2, зросла кількість передчасно народжених (15 %) та дітей із малою масою тіла (21,2 %). Висновки. У результаті проведеного аналізу встановлено, що у породіль, які перехворіли на SARS-CoV-2, відмічено достовірно вищу частоту ускладнень вагітності та пологів порівняно із середньостатистичними показниками. Вчасна профілактика та діагностика ускладнень після SARS-CoV-2 дозволяє ефективно пролікувати та вчасно родорозрішити дану групу жінок, що має позитивні наслідки як для жінки, так і для новонародженого.