Вплив механічного пошкодження шкіри на прояви ендотоксикозу та імунних реакцій за умов скелетної травми, ускладненої гострою крововтратою, та ефективність PRP-терапії - Смаглій, З. В. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Останніми роками суттєво зросла частота надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу. За цих обставин у структурі травми домінують тяжкі множинні та поєднані ураження, викликані ураженням кісток скелета, гострою крововтратою, масивним пошкодженням м’яких тканин та шкіри. У доступній літературі недостатньо висвітлено роль механічного ураження шкіри при перебігу тяжкої травми. Немає даних про ефективність за цих умов біотрансплантатів на основі тромбоцитів (Platelet Rich Plasma (PRP)- терапія), які здатні значно пришвидшити регенерацію пошкоджених м’яких тканин та шкіри, а відтак зменшити прояви системних порушень, зокрема ендотоксикозу та імунних реакцій. Мета дослідження – з’ясувати вплив механічного пошкодження шкіри на динаміку показників ендогенної інтоксикації та імунних реакцій під впливом скелетної травми, ускладненої гострою крововтратою, та оцінити ефективність PRP-терапії. Матеріали і методи. Експерименти проведено на 186 нелінійних білих щурах-самцях масою 180–200 г. У першій дослідній групі тваринам моделювали механічне пошкодження шкіри (на спинці тварини викроювали шкірний клапоть 2×2 см). У другій дослідній групі моделювали скелетну травму, ускладнену гострою крововтратою. У третій дослідній групі ці пошкодження поєднували. У четвертій дослідній групі тваринам з поєднаною травмою по кутах рани внутрішньодермально вводили по 0,1 мл збагаченої тромбоцитами плазми. Через 3; 7; 14; 21 і 28 діб після нанесення травми тварин виводили з експерименту. В сироватці крові визначали вміст фракції молекул середньої маси (МСМ280) та циркулюючих імунних комплексів (ЦІК). Контрольну групу склали інтактні тварини. Результати. Дослідження показали, що нанесення ізольованого пошкодження шкіри супроводжується накопичення у сироватці крові фракції МСМ280 та ЦІК, вміст яких у всі терміни перевищує рівень контролю з максимумом через 7 діб і повторним підвищенням через 21 добу. Аналогічною була й закономірність динаміки досліджуваних показників за умов нанесення скелетної травми, ускладненої гострою крововтратою, однак з більшою амплітудою. Моделювання поєднаної травми супроводжувалося ще більшим посиленням процесів ендотоксикозу та імунних реакцій у всі терміни експерименту. Внаслідок застосування PRP-терапії у групі з поєднаною травмою, порівняно з травмованими тваринами без корекції, з 7 доби експерименту відмічали зниження вмісту в сироватці крові фракції МСМ280, а з 21 доби – ЦІК. Висновки. Нанесення механічного пошкодження шкіри викликає суттєве зростання у сироватці крові вмісту фракції МСМ280 і ЦІК та здатне посилювати процеси ендотоксикозу та імунні реакції за умов скелетної травми та гострої крововтрати. Внутрішньодермальне введення на цьому тлі збагаченої тромбоцитами алогенної плазми порівняно з травмованими тваринами без корекції суттєво знижує вміст у сироватці крові фракції МСМ280 та ЦІК.