Роль нутрієнтів у підвищенні імунітету при пандемії COVID-19 - Креховська-Лепявко, О. М.; Локай, Б. А.; Ястремська, С. О.; Рега, Н. І.; Городецький, В. Є. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Аналізуючи перебіг пандемії COVID-19 без наявного на даний час оптимального лікування даного захворювання, функціональність та ефективність імунної відповіді вважаються одними з ключових факторів захисту в ході боротьби з даною інфекцією. Деякі поживні речовини, особливо вітаміни та мікроелементи, мають вирішальне значення для ефективної роботи імунної системи. Дослідження показали, що приймання вітамінів А і D після вакцинації проти грипу підвищувало рівень гуморального імунітету в дітей. Застосування дієтичних добавок із високим вмістом цинку пацієнтами з torque teno virus (вірус гепатиту TTV) сприяв посиленню імунітету. Крім того, високі дози селену мали позитивний вплив на імунну відповідь у пацієнтів після щеплення проти грипу. Щодо інфекції COVID-19, яка також має вірусну етіологію, важливо розуміти механізми посилення імунного захисту у відповідь на вірусні ураження та розробити практичні рекомендації щодо споживання різноманітних вітамінів та мінералів для профілактики та лікування COVID-19. Мета дослідження – провести аналіз наукової літератури щодо стратегії використання нутрієнтів для підвищення імунної системи в умовах пандемії COVID-19. Матеріали і методи. У дослідженні використано публікації світової наукової літератури про інфекцію COVID-19, зокрема про причини та механізми її розвитку, лікування, ускладнення та наслідки, а також про вплив різних нутрієнтів на перебіг COVID-19. Даний огляд розкриває роль харчування у підвищенні імунної відповіді організму під час вірусних інфекцій, у тому числі при COVID-19, та механізми впливу поживних речовин на посилення імунного захисту організму. Результати. Імунна система організму відіграє визначну роль у боротьбі з інфекційними чинниками. У відповідь на появу пандемії COVID-19, усі зусилля світових науковців були направлені на винайдення вакцини для активної протидії цьому вірусу. На сьогодні доведено, що раціональне харчування також сприяє посиленню роботи імунної системи як передової лінії захисту організму. Дослідники вважають, що дефіцит певного поживного елемента призводить до порушення процесів імунних реакцій. Принципи харчування, засновані на використанні різноманітних мікроелементів, вітамінів, пробіотиків та нутрієнтів, можуть бути корисними для профілактики та лікування COVID-19. Контроль спалаху COVID-19 та майбутніх епідемій вимагає глобальних зусиль серед лікарів, імунологів, дієтологів, дослідників, фармацевтів та медичних сестер. Крім того, високий рівень обізнаності щодо ролі харчування у боротьбі з вірусом шляхом зміцнення імунної системи, а також краще розуміння динаміки передачі, інкубаційного періоду та реплікацій COVID-19 і пошук та розробка специфічних вакцин та терапевтичних засобів відкриють шлях до подолання даної пандемії. Висновки. Незважаючи на те, що точні внутрішньоклітинні механізми імуностимулюючої дії нутрієнтів не вивчені повністю, існує багато доказів їх сприятливого впливу на стан імунної системи організму, а також доведена їх антиоксидантна та протизапальна активність. Харчування відіграє доказову роль у профілактиці та лікуванні респіраторних інфекцій різних ступенів тяжкості. Адекватне харчування є ще більш важливим для жителів країн із низьким і середнім рівнем доходів, де дефіцит ключових вітамінів і мінералів наражає людей на більшу захворюваність та смертність. Країни з низьким та середнім рівнем доходу повинні розробити стратегію для забезпечення доступу населення в цілому до оптимального харчування для зміцнення імунної системи, а також забезпечити раціональне харчування в ході лікування хворих на COVID-19.