Вплив позмінних професій на здоров’я працівників - Ціпкало, А. І.; Марущак, М. І. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Позмінна робота, що включає подовжені зміни та інші змінні й нестандартні години, широко розповсюджена у всіх країнах світу. Статистичні дані щодо кількості робітників, які працюють позмінно, в Україні відсутні. Мета дослідження – проаналізувати вплив змінної роботи на стан здоров’я працівників. Матеріали і методи. У дослідженні опрацьовано наукові публікації за останні роки, які доступні у мережі «Інтернет», ключовими словами були: «позмінна робота», «здоров’я», «порушення», «розлади сну», «якість життя». Результати. Величезна кількість досліджень показує, що змінна та нічна робота негативно впливають на здоров’я. Такі особливості роботи, наприклад, були пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, раком, метаболічними порушеннями, порушеннями сну, шлунково-кишковими розладами, а також порушенням репродуктивного і психічного здоров’я. Результати інших дослідників також свідчать, що нічна робота або нерегулярні зміни впливають на сон, сонливість і здоров’я. Основні механізми негативних наслідків для здоров’я не до кінця зрозумілі, але, швидше за все, вони включають циркадні порушення, що призводять до нейроендокринного та кардіометаболічного стресу, обмежений і порушений сон, що спричиняє зміну імунного функціонування та клітинний стрес. Висновки. Результати аналізу літературних джерел щодо впливу позмінних професій на здоров’я людей показали негативний їх вплив на системи організму, а також на якість сну, що веде до зниження працездатності та задоволення роботою. Дана проблема потребує глибшого дослідження для встановлення основних ризиків даної категорії працівників і розроблення методів їх профілактики.