ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА COVID-19 СЕРЕД ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ: АНКЕТНЕ ОПИТУВАННЯ - Перевізник, Б. О.; Джавадова, Н. А.; Покришко, О. В. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2021)
Резюме. SARS-CoV-2 став глобальним пандемічним викликом для мільярдів людей шляхом ураження різних національностей та вікових груп. Україна налічує 80 470 студентів-іноземців, котрі здобували освіту в нашій країні та продовжують навчатися. Тернопільський національний медичний університет (ТНМУ) імені І. Я. Горбачевського МОЗ України налічує 2414 іноземних студентів, які навчаються, з найбільшою часткою студентів з Індії. Мета дослідження – оцінити поширеність COVID-19 серед іноземних студентів-медиків та визначити можливі фактори схильності до розвитку хвороби серед іноземних студентів-медиків у ТНМУ. Матеріали і методи. Дослідження включало 641 іноземного студента-медика ТНМУ з різноманітних країн. Опитувальник склали з 8 запитань із метою оцінки наявності факторів ризику серед студентів-іноземців та визначення відсотка студентів, котрі перенесли або мали експозицію до COVID-19. Результати. Кількість студентів, у яких було підтверджено захворювання на COVID-19 методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) від початку пандемії становив 7,17 % (n=46). Явний контакт із хворими пацієнтами на COVID-19 до появи захворювання було констатовано лише у 11,85% студентів (n=76). ПЛР підтверджені у сім’ях студентів і становили 14,35 % (n=92). Висновки. Сумарна поширеність COVID-19 серед іноземних студентів-медиків ТНМУ є низькою. Це є наслідком багатьох чинників, зокрема ведення здорового способу життя, малою кількістю курців, відсутністю супутньої хронічної патології, наявністю карантинних обмежень, достатнім рівнем фізичного та психічного здоров’я.