ПЕРЕНОСИМОСТІ ВІТЧИЗНЯНОГО НЕСТЕРОЇДНОГО ПРОТИЗАПАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ В ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ ЕКСТРАКЦІЇ КАТАРАКАТИ - Бахрітдінова, Ф.; Нарзікулова Кумру Ісламовна, К. І.; Юсупов, Ш. А.; Егамбердіева, М. Е. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2021)
Резюме. У статті розглянуто питання ефективності та переносимості вітчизняного нестероїдного протизапального засобу (НПЗЗ) після екстракції катаракти, а також вираження його побічних ефектів. Мета дослідження – оптимізувати методи післяопераційного лікування катаракти з використанням вітчизняного нестероїдного протизапального препарату «Диклофенак", 0,1% краплі очні виробництва СП ТОВ «Jurabek Laboratories». Матеріали і методи. У дослідження були включені пацієнти, які перебували на стаціонарному лікуванні на базі 2 клініки Ташкентської медичної академії. До групи дослідження було включено 60 осіб: 21 чоловік і 39 жінок, вік хворих становив 18–73 роки. У двох групах ми порівнювали ефективність і переносимість вітчизняного і зарубіжного НПЗЗ після екстракції катаракти. Результати. Ефективність комплексного лікування підтверджена скороченням термінів зникнення основних симптомів запалення у пацієнтів обох груп. Обидва препарати не викликали побічних дій і добре переносилися пацієнтами. Переносимість проведеного лікування у групі, яка отримувала вітчизняний НПЗЗ, склала 93,4 %, а у групі, що отримувала НПЗП зарубіжного виробництва, – 95,7 %. Висновки. За результатами проведених досліджень доведено, що терапія після екстракції катаракти із застосуванням препарату НПЗЗ вітчизняного виробництва не поступається за ефективністю і переносимістю препарату зарубіжного виробництва й може застосовуватися в післяопераційному періоді лікування катаракти.