ЕТІОЛОГІЯ ТА ПАТОГЕНЕЗ ГІПОГОНАДИЗМУ В ЧОЛОВІКІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Druziuk, R. B.; Denefil, O. V. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2021)
Резюме. Гострий та хронічний стреси, COVID-19 та чоловічий гіпогонадизм взаємопов’язані між собою. Мета дослідження – проаналізувати літературні джерела щодо взаємовпливів стресу, COVID-19 та чоловічого гіпогонадизму, простежити основні ланки патогенезу. Матеріали і методи. У дослідженні опрацьовано наукові публікації за останнє десятиліття, які доступні у мережі «Інтернет», ключовими словами були «COVID-19», «чоловічий гіпогонадизм», «гострий стрес», «хронічний стрес», «гострий стрес», «патогенез». Результати. З метою детальнішого вивчення впливу стресу при COVID-19 на чоловічий гіпогонадизм, окремо розглянуто патогенетичні ланцюги трьох окремих хибних кіл: «COVID-19 та стрес», «COVID-19 та чоловічий гіпогонадизм», «стрес та чоловічий гіпогонадизм». Звернено увагу на патогенетичні механізми за наявності усіх трьох факторів: COVID-19, стрес та чоловічий гіпогонадизм. Висновки. Доведено зваємозв’язок між впливами стресу, COVID-19 та чоловічого гіпогонадизму. Описано основні патогенетичні ланки цих взаємозумовлених процесів.