Стратифікація станів мікробної спільноти та кількісна культуральна оцінка вагінальної мікробіоти у жінок репродуктивного віку - Боршош, Святослав; Бойко, Надія (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2026)
Вагінальна мікробіота є ключовим фактором підтримання репродуктивного здоров’я жінки, однак субклінічні форми дисбіозу залишаються недостатньо вивченими, особливо в аспекті поєднання молекулярних, культуральних і морфологічних методів оцінки. Метою було оцінити структурні, кількісні та морфологічні характеристики вагінальної мікробіоти жінок репродуктивного віку та встановити відповідність між молекулярною стратифікацією мікробіому і культурально-морфологічними показниками. Обстежено 30 жінок репродуктивного віку, відібраних із 1 000 первинно оглянутих пацієнток. Проведено кількісний культуральний аналіз із визначенням КУО/мл, мікроскопію мазків, забарвлених за Грамом із цифровою фіксацією зображень, а також молекулярну класифікацію вагінальної мікробіоти на підставі секвенування гена 16S рибосомної рибонуклеїнової кислоти. Концентрації мікроорганізмів варіювали від 10² до 10⁷ КУО/мл. Найбільш варіабельною була лактобацилярна популяція із середнім значенням (1,6 ± 1,1)×10⁶ КУО/мл. Зразки було розподілено на три типи мікробної організації: перший тип становив 30 %, третій – 13,3 %, четвертий – 56,7 %. Перший тип характеризувався домінуванням Lactobacillus crispatus у концентрації (3,8 ± 1,7)×10⁶ КУО/мл та кислотністю 3,6 ± 0,3. Третій тип асоціювався з Lactobacillus iners у концентрації (1,5 ± 0,8)×10⁶ КУО/мл і помірним підвищенням кислотності до 4,5 ± 0,3. Четвертий тип характеризувався зниженням лактобацил до (4,9 ± 3,2)×10² КУО/мл, зростанням анаеробних бактерій до 10³–10⁴ КУО/мл і підвищенням кислотності до 5,6 ± 0,4. Морфологічна картина мазків повністю відповідала молекулярно визначеним типам мікробіоти. Поєднання кількісного культурального аналізу та стандартизованої мікроскопії може слугувати інформативним інструментом стратифікації стану вагінальної мікробіоти у випадках обмеженого доступу до молекулярних методів Отримано: 29.08.2025 | Переглянуто: 19.01.2026 | Прийнято: 24.02.2026