Порівняльний аналіз статистичних даних, гігієнічних індексів у різних групах курців - Кравченко, Богдан (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було порівняти гігієнічний стан порожнини рота у споживачів різних типів тютюнових виробів. Методологія дослідження передбачала стратифікацію вибірки за типом тютюнокористування, клінічне обстеження з використанням стандартизованих індексів, порівняльну статистичну обробку та візуальну верифікацію результатів. Дослідження проводилось з вересня 2023 року по квітень 2024 року на базі приватної стоматології ФОП Кравченко Б.І «GooDDentist». Найвищий рівень індексу карієсу, пломб і втрат зубів спостерігався серед курців сигарет (13,0 бала), тоді як користувачі систем нагрівання тютюну мали максимальні показники індексу м’якого нальоту (3,05) та зубного каменю (2,90), що свідчило про інтенсивне накопичення біоплівки. У споживачів аплікаційного тютюну зафіксовано найвищий рівень індексу стану ясен (3,60), що вказувало на гінгівальне подразнення. Частка кожної групи у загальному клінічному навантаженні становила 41,7 % (курці сигарет), 36,1 % (користувачі систем нагрівання) та 37,2 % (використання паучів). Найвищу клінічну релевантність продемонстрували фарбувальний розчин для виявлення нальоту (96 %), ремінералізуючий гель (94 %) і повітряно-абразивний порошок на основі гліцину (92 %), що підтверджено як об’єктивними показниками, так і оцінками пацієнтів. Клінічні профілі тютюнокористувачів в Україні відповідали тенденціям, зафіксованим у Німеччині, Литві та Чехії, де домінують запальні, біоплівкові або карієсогенні зміни залежно від типу тютюнового навантаження. Отримані результати підтвердили доцільність впровадження персоніфікованих профілактичних протоколів із урахуванням типу тютюнового виробу та можуть бути інтегровані в практику стоматологів і клінічних гігієністів, а також використані при формуванні державних протоколів індивідуалізованої профілактики тютюново-асоційованих уражень Отримано: 09.06.2025 | Переглянуто: 27.10.2025 | Прийнято: 25.11.2025