Гістологічні та гістохімічні зміни при лікуванні ран ін’єкційним імплантом на основі високомолекулярної гіалуронової кислоти та сукцінату натрію: експериментальне дослідження - Коркунда, Світлана (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою роботи була оцінка результативності ін’єкційного імплантату, що поєднує гіалуронову кислоту і сукцинат натрію, для прискорення репаративних процесів донорських ран після аутодермопластики у пацієнтів з глибокими опіками. Дослідження проведено з 1 січня по 30 червня 2014 року у відділенні комбустіології Харківської медичної академії післядипломної освіти на базі Міської клінічної лікарні швидкої та невідкладноїдопомоги ім. проф. О. І. Мещанінова, де у 50 пацієнтів з донорськими ранами після аутодермопластики порівнювали ефективність ін’єкційного імплантату гіалуронової кислоти з сукцинатом натрію та стандартноїтерапії за клінічними, морфологічними й біохімічними показниками. Результати показали, що вже на 10-ту добу повне відновлення спостерігалося у 78 % пацієнтів у зоні А (39 із 50), тоді як у зоні В цей показник становив лише 6 % (3 із 50). До 14-ої доби епітелізація завершувалася у 100 % випадків у зоні А, проти 42 % у зоні В (21 із 50). Морфологічний аналіз показав вищий мітотичний індекс у зоніА – 16,1 % проти 6,8 % у зоні В на 10-ту добу, що відображало активніше клітинне оновлення. Біохімічні дослідження підтвердили більш виражене зростання активності каталази у зоні А (з 28,2 до 36,6) порівняно з контрольною зоною (з 25,8 до 27,4). Рубці у зоні А формувалися ніжними та еластичними, тоді як у зоні В переважали щільні й менш організовані структури. Ін’єкційний імплантат гіалуронової кислоти з сукцинатом натрію прискорив загоєння та покращив якість рубців порівняно зі стандартною терапією. Отримані результати можуть бути використані лікарями комбустіологами, пластичними хірургами та клінічними фармакологами у практиці опікових центрів і відділень реконструктивної хірургії для оптимізації лікування донорських ран після аутодермопластики Отримано: 02.05.2025 | Переглянуто: 22.07.2025 | Прийнято: 02.09.2025