Оцінка ефективності навчання пацієнтів із серцевою недостатністю в стаціонарних умовах - Григорець, Діана (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Серцева недостатність є однією з провідних причин госпіталізації, інвалідизації та смертності людей похилого віку. Ефективна вторинна профілактика передбачає належне інформування пацієнтів, а медичні сестри відіграють ключову роль у реалізації освітніх заходів на професійному рівні. Метою дослідження була комплексна оцінка ефективності навчальної програми у підвищенні рівня знань хворих на серцеву недостатність в стаціонарних умовах. У дослідженні було залучено 62 хворих із серцевою недостатністю ІІА,Б стадії віком від 33 до 82 (56,3±11,7) років, чоловіків – 76 %, жінок – 24 %. Усім хворим проведено оцінку знань на початку госпіталізації та в день виписки після отриманого навчання в умовах стаціонару. Інформацію про ефективність навчання збирали протягом 6 місяців. Основні результати показали, що пацієнти, які взяли участь у навчальній програмі, покращили свої знання про серцеву недостатність (з 72,58 % до 82,25 %), розпізнавання симптомів (з 36,51 % до 78,06 %), поведінку (з 44,89 % до 58,86 %), харчування (з 31,12 % до 69,34 %), рекомендоване лікування (з 35,24 % до 58,51%). Більшість усвідомили важливість щоденного зважування (64,51 %), обмежили споживання кухонної солі (77,41 %), рідини (74,19 %) й алкоголю (77,41 %). Значна частина відмовилася від паління під час госпіталізації (91,93 %) та частково зберегли цю тенденцію після виписки (67,74 %). Пацієнти частіше зверталися до кардіолога (61,29 %), вели щоденник моніторингу симптомів (96,77 %), самостійно коригували прийом діуретиків (72,58 %) і калійвмісних препаратів (59,67 %), а також не допускали пропусків у прийомі ліків (80,64 %). Доведено, що вищий показник знань пацієнтів був пов’ язаний із отриманою навчальною інформацією від медичної сестри під час госпіталізації. Практична цінність результатів полягала в обґрунтуванні необхідності опанування навичок зважування, визначення ступеня набряків, ведення щоденника моніторингу симптомів серцевої недостатності в амбулаторних умовах Отримано: 22.04.2025 | Переглянуто: 15.07.2025 | Прийнято: 02.09.2025