Клінічна оцінка ризику ампутації при діабетичній стопі: клінічний випадок - Дурдикулиєва, Майса (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою роботи було створення клінічного алгоритму оцінки ризику ампутації для пацієнтів із синдромом діабетичної стопи та його апробація на прикладі клінічного випадку, з акцентом на визначенні провідної ролі подолога в межах мультидисциплінарної команди. Дослідження виконано як опис клінічного випадку із застосуванням авторської 15-бальної карти стратифікації ризику, щадних локальних подологічних втручань, індивідуального розвантаження, поведінкової модифікації та мультидисциплінарної маршрутизації з подальшим оцінюванням динаміки за 7- та 14-денним протоколом спостереження. Упродовж 14 діб спостереження впровадження структурованого клінічного алгоритму забезпечило прогресивне покращення локального стану стопи: вже на 7-й день спостерігалося зменшення гіперемії, пастозності та болю, а до 14-го сформувався виражений епітелізаційний валик по краю дефекту, що свідчило про активацію репаративних процесів. Загальний бал за оцінковою картою підвищився з 7 до 11, відображаючи перехід пацієнтки з високого ризику ампутації до помірного. Секційні бали локального огляду зросли з 1 до 3, поведінкової секції – з 1 до 2, а корекції навантаження – з 1 до 2, що підтвердило ефективність щадної санації, антисептики, розвантажувальних прокладок та міжпальцевого ортеза. Позитивна динаміка супроводжувалась підвищенням комплаєнсу пацієнтки й відмовою від травмувальних домашніх маніпуляцій. Водночас рівень глікемії залишався підвищеним (9-11 ммоль/л), що зумовлює необхідність тривалого ендокринологічного контролю та профілактики рецидивів. Впровадження подологічного алгоритму з ранньою стратифікацією, щадними локальними втручаннями, індивідуальним розвантаженням та поведінковою корекцією дозволило досягти клінічно значущого зниження ризику ампутації вже протягом 14 днів лікування. Отримані результати можуть бути використані подологами, сімейними лікарями та ендокринологами у практиці амбулаторної допомоги для ранньої стратифікації ризику, оптимізації обсягу втручань і своєчасного направлення пацієнтів із синдромом діабетичної стопи з метою профілактики ампутацій Отримано: 31.03.2025 | Переглянуто: 01.08.2025 | Прийнято: 02.09.2025