Особливості експериментального моделювання повношарової рани шкіри свині - Кулянда Oлександр (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
В сучасному світі існує необхідність створення ревалентної експериментальної моделі рани шкіри, яка б максимально відтворювала процеси регенерації, що відбуваються в рані людини. Мета статті полягала у спробі створення попередження завчасної контракції країв рани при експериментальному моделюванні повношарової рани шкіри свині, що дозволить створити оптимальні умови для вивчення ефективності способу місцевого лікування. Проведено експериментальне дослідження на свині білої породи, вагою 15 кг. Повношарову рану розміром 5х5 см змодельовано на спині тварини під тіопентал-натрієвим наркозом з розрахунку 80 мг/кг. За допомогою панч-біопсії під загальним обезболенням вилучено тканини з рани, що фіксувалися в 10 % розчині нейтрального формаліну і ущільнювалися парафіном за стандартною методикою. Депарафінізовані зрізи було пофарбовано гематоксиліном і еозином. Для обчислення площі рани методом Монте-Карло було розроблено комп’ютерну програму мовою програмування Python. Використано графічний метод у вигляді діаграм для візуалізації результатів дослідження і спостереження тенденцій. Отримано можливість коригуючого впливу на процес контракції країв повношарового дефекту шкіри за допомогою надрізів. Найбільш оптимальним є варіант рани, що передбачає тангенціальні надрізи в кожному куті рани довжиною до 1 см. Застосована методика впливу на краї рани довзолила зменшити ступінь скорочення країв рани. На 28 добу спостереження площа рани становила 69,3 % від початкової, відповідно площа контрольної рани становила 39,3 % від її початкового значення. Для визначення ефективності лікування повношарової рани шкіри в експерименті на свині необхідно зберігати рану відповідної площі протягом не менше 28 діб для вивчення процесу формування рубцевої тканини. Запропонована модель рани дає можливість контролювати перебіг контракції, зберігати на необхідний час достатню площу ранової поверхні для вивчення процесу формування рубцевої тканини Отримано: 11.10.2024 | Переглянуто: 04.01.2025 | Прийнято: 25.02.2025