Новаторський підхід до лапароскопічної герніопластики (ТАРР) без фіксації сітки - Войтюк, Наталя; Скиба, Володимир (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою даного дослідження було порівняння технік герніопластики з фіксацією сітчастого протезу та без. В дослідження було включено 187 пацієнтів із первинними пахвинними грижами, які знаходились на лікуванні в Комунальне некомерційне підприємство «Київська міська клінічна лікарня № 1» з 2020 р. по 2024 р., розділених на 2 групи: 1 група (контрольна група) – 92 пацієнта, та 2 група (експериментальна група) – 95 пацієнтів. Тривалість оперативного втручання при латеральних грижах статистично значно довша (p < 0,01), ніж при медіальних та стегнових грижах. В обох групах відзначалось значуще (p < 0,01) зниження больового синдрому протягом 1 місяця після виконання оперативного втручання. Рівень болю у контрольній групі в порівняні з групою, якій було запропоновано герніопластику без фіксації сітчастого ендопротезу був вищий (p < 0,01). При оперативному втручанні без фіксації сітки суттєво знизилась частота ускладнень: утворення сером знизилась від 10,9 ± 0,3 % в контрольній групі, до 2,1 ± 0,1 % в основній групі (р = 0,031); набряки спостерігались у 28 хворих (30,4 ± 0,5 %) з контрольної групи, та у 12 (12,6 ± 0,3 %) хворих з основної групи (р = 0,005). На основі проаналізованих даних, отриманих у дослідженні, можна зробити висновок, що герніопластика без фіксації сітчастого ендопротезу має значні переваги, за всіма критеріями, порівняно з оперативним втручанням з використанням герніостеплера. Герніопластика без фіксації сіткою – це безпечна та ефективна методика, яка зменшує біль, ускладнення і вартість операції, зберігаючи при цьому успішність відновлення грижі. Правильний відбір пацієнтів, достатнє перекриття сітки та ретельне закриття очеревини є ключем до успіху оперативного втручання Отримано: 19.08.2024 | Переглянуто: 13.12.2024 | Прийнято: 25.02.2025