Показання до реоперативних операцій на щитоподібній залозі: застосування сучасних методів діагностики - Антонів, Василь (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою даного дослідження було розробити системний підхід до вибору показань до реоперативних операцій на щитовидній залозі із застосуванням сучасних методів діагностики для об’єктивної оцінки стану залози та навколишніх тканин. Проведено ретроспективний аналіз даних 121 пацієнта, які проходили лікування з 2000 по 2024 роки, включаючи клінічні, лабораторні та інструментальні обстеження. Когорту переважно складали жінки (94,2 %) із середнім віком 47,6 року. Реоперації переважно проводилися з приводу прогресуючої вузлової патології (45 %) та вогнищевого фіброзу при аутоімунному тиреоїдиті (34,7 %), тоді як злоякісне переродження пухлини спостерігалося у 8,3 % випадків. Більшість вузликів були доброякісними (62 %), але 38 % демонстрували високий ризик злоякісності відповідно до системи звітності та даних візуалізації щитовидної залози (TI-RADS). У пацієнтів з аутоімунним тиреоїдитом підвищені рівні антитіл корелювали зі змінами допплерометрії (r = 0,68; p < 0,01), що служило маркером активності захворювання. Повторні операції мали високий ризик ускладнень, особливо у пацієнтів, яким проводили треті втручання, де повторне пошкодження гортанного нерва через рубцеву тканину виникало в 13,3 % випадків. Використання ультразвукового дослідження, комп’ютерної томографії, допплерографії та тонкоголкової аспіраційної біопсії знизило частоту ускладнень на 87 % завдяки точному визначенню анатомічних змін і патологічних процесів. Результати підкреслюють необхідність стандартизованих протоколів для покращення хірургічних результатів, які відповідають міжнародним рекомендаціям щодо моніторингу захворювань щитовидної залози та ранньої діагностики Отримано: 08.09.2024 | Переглянуто: 04.01.2025 | Прийнято: 25.02.2025