Ішемічна хвороба серця та динаміка показників внутрішньосерцевої гемодинаміки після госпіталізації через COVID-19: результати 12-місячного спостереження - Мостовий, Сергій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2025)
Метою дослідження було оцінити динаміку показників внутрішньосерцевої гемодинаміки у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) після перенесеного COVID-19 протягом 12-місячного періоду. Для досягнення цієї мети було проведено спостереження за пацієнтами, які перенесли COVID-19 та мали діагноз ІХС на клінічних базах Національного медичного університету імені О.О. Богомольця і кардіологічного відділення Дорожньої клінічної лікарні № 2, Київської міської клінічної лікарні № 18 та медичного центру «Медбуд». Основними параметрами, що досліджувались, були фракція викиду лівого шлуночка (ФВЛШ), кінцево-діастолічний об’єм (КДО), серцевий викид, рівні тропонінів I та T, натрійуретичного пептиду, а також рівень С-реактивного білка. За результатами дослідження встановлено, що ФВЛШ знизилася до 47 % на 3-му місяці після COVID-19 і частково відновилася до 52 % через 12 місяців, але не досягла контрольних значень. КДО збільшився до 160 мл на 3-му місяці, а потім зменшився до 147 мл на 12-му місяці, що вказує на об’ємне перевантаження лівого шлуночка. Серцевий викид на початку дослідження становив 3,8 л/хв, а на кінець – 4,3 л/хв, що свідчило про позитивну динаміку, але неповне відновлення. Рівні тропонінів та натрійуретичного пептиду спочатку були підвищеними, але поступово знизилися до нормальних показників, що свідчить про відновлення серцевої функції. Підвищений рівень С-реактивного білка, зафіксований на початку дослідження, свідчив про наявність активного запального процесу, який поступово знижувався до нормальних значень протягом 12-місячного періоду. Це є важливим показником зменшення запалення та покращення загального стану пацієнтів після перенесеного COVID-19. Отримані результати дослідження вказали на часткове відновлення функцій серця у пацієнтів, але також продемонстрували, що процес відновлення є тривалим і не завжди завершується повним поверненням до нормальних показників серцевої діяльності Отримано: 10.08.2024 | Переглянуто: 28.10.2024 | Прийнято: 26.11.2024