Взаємозв’язок показників плазмового гемостазу та варіабельності серцевого ритму у хворих на хронічний коронарний синдром у поєднанні COVID-19 - Мостовий, Сергій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Метою дослідження було виявлення взаємозв’язку між показниками активованого часткового тромбопластинового часу, протромбінового часу, фібриногену, Д-дімеру та показниками відхилень N-N інтервалів, частоти серцевого ритму з одного боку і виявлення взаємозв’язку між показниками парасимпатичної та симпатичної активності серцевого ритму та динамічної в'язкості крові з другого боку. Збудник COVID-19 впливає на роботу парасимпатичної та симпатичної нервової системи, що також змінює серцевий ритм. Для вивчення цього процесу група з 10 пацієнтів із хронічним коронарним синдромом у поєднанні COVID-19 без супутніх захворювань у віці 35-48 років спостерігалась у стаціонарі. Для вивчення цього взаємозв’язку було взято показники плазмового гемостазу (активований частковий тромбопластиновий час, протромбіновий час, фібриноген, Д-дімер) та показники варіабельності серцевого ритму на момент надходження у стаціонар та після виписки зі стаціонару. Виявлений безпосередній зв'язок показників: у пацієнтів 1 та 4 на момент надходження у стаціонар відмічається збільшення активованого часткового тромбопластинового часу, протромбінового часу, Д-дімеру та зменшення фібриногену, це співпадає із підвищенням частоти серцевого ритму, 5-10 хвилинного та багаточасового відхилення сегментів N-N. Тобто зміниу плазмі крові впливають на ритм роботи серця вже на початку розвитку COVID-19 у поєднанні із хронічним коронарним синдромом. У пацієнтів 1 та 4 на момент виписки зі стаціонару відмічається збільшення Д-дімеру, це співпадає із підвищенням частоти серцевого ритму. Пацієнти потребують подальшого спостереження, оскільки це ознаки обережного прогнозу. Усі інші показники плазмового гемостазу у всіх пацієнтів у нормі, зміни незначні. Необхідно відстежувати показники плазмового гемостазу та варіабельності серцевого ритму для корекції лікування під час знаходження у стаціонарі пацієнтів із хронічним коронарним синдромом у поєднанні COVID-19 та після виписки зі стаціонару Отримано: 08.05.2024 | Переглянуто: 15.07.2024 | Прийнято: 30.08.2024