Дослідження антигенпрезентуючих клітин в брижі кишки в нормі і при спайковому процесі - Кущ, Оксана; Пайдаркіна, Анастасія (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Питання морфології і топографії дендритних клітин брижі тонкої кишки, їх кількість, наявність у нормі та при прогресуючих спайкових процесах вивчені недостатньо і постають актуальним питанням імуноморфології. Метою роботи було виявлення і визначення функціональної активності антигенпрезентуючих клітин методом лектинової гістохімії за допомогою лектинів арахісу та сочевиці у нормі та при спайкових процесах. Перелік використаних методів: морфометричний, лектингістохімічний, статистичний. Вперше за допомогою лектинової гістохімії із використанням лектинів сочевиці і сої виявлено функціонально активні та імунологічно незрілі антигенпрезентуючі клітини в структурі лімфоїдних кластерів брижі тонкої кишки. Встановлено закономірність між прогресуванням процесів спайкоутворення та кількістю антигенпрезентуючих клітин. Виявлено кореляційні зв'язки між дендритними клітинами та кількістю імунологічно незрілих лімфоцитів і В-лімфоцитів, що поглибило уявлення про функціональні механізми локальної ланки вродженого імунітету. Проаналізовано тенденцію зростання імунологічно незрілих лімфоцитів і В-лімфоцитів на тлі збільшення антигенпрезентуючих клітин. Результати показали, що активація дендритних клітин в тканинах брижі викликає збільшення імунологічно незрілих лімфоцитів, з яких в подальшому походять B-лімфоцити і ініціюють місцеву імунну відповідь. Підвищення частоти виявлення PNA+- і LCA+- антигенпрезентуючих клітин вказує на підвищену імунореактивність лімфоїдних кластерів. Дане дослідження розподілу антигенпрезентуючих клітин доповнює розуміння структури лімфоїдої тканини, пов'язаної з серозними оболонками, а також жироасоційованих лімфоїдних скупчень, і підкреслює зв'язок між вродженим і адаптивним імунітетом в черевній порожнині Отримано: 16.05.2024 | Переглянуто: 25.07.2024 | Прийнято: 30.08.2024