Гормональні та інші методи дослідження щитоподібної залози: огляд літератури - Сойка, Лариса; Ковальчук, Оксана; Упатова, Ірина (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Наразі встановлюється висока частота виявлення захворювань щитоподібної залози і це означає, що регулярне дослідження її стану та визначення гормонів може допомогти ранньому виявленню розвитку захворювання. Метою роботи було проведення аналізу сучасних наукових даних щодо методів діагностики стану щитоподібної залози. В ході роботи було проведено рандомізований систематичний огляд 43 наукових джерел, які опубліковані в період з 2015 по 2024 роки. У статті надано загальну інформацію щодо традиційних та сучасних методів дослідження щитоподібної залози. Було встановлено, що для визначення стану щитоподібної залози та характеристики утворень використовують сучасні діагностичні методи. Серед яких ультразвукове дослідження щитоподібної залози є головним безрадіаційним діагностичним інструментом при встановленні захворювань та моніторингу спостереження. До переваг ультразвукового дослідження можна віднести швидкість, доступність, інформативність методу. Крім того, важливу роль відводять фізикальному огляду пацієнта та проведенню лабораторних тестів. Наразі тонкоголкова аспіраційна біопсія вважається золотим стандартом дослідження вузлів щитоподібної залози. Позитронно-емісійна томографія разом із комп’ютерною томографією використовується для оцінки відповіді пухлини, а також для діагностики, прогнозу та визначення стадії раку щитоподібної залози. Для визначення функціонального стану щитоподібної залози в сироватці крові встановлюють рівень гормонів щитоподібної залози: трийодтиронін, тироксин, тиреотропний гормон, антитіла до тиреопероксидази, антитіла до тиреоглобуліну, антитіла до тіреотропного гормону, тиреоглобулін та кальцитонін. Отже, різноманітні клінічні, інструментальні та лабораторні методи дослідження застосовуються для визначення стану щитоподібної залози Отримано: 19.02.2024 | Переглянуто: 26.04.2024 | Прийнято: 28.05.2024