Антропометричні особливості кінцівок у волейболісток різних соматотипів - Сарафинюк, Лариса; Степаненко, Інна; Хапіцька, Ольга; Лежньова, Олена; Власенко, Роман (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Актуальність визначення антропометричних розмірів кінцівок, які визначають зовнішню будову тіла людини та мають тісні взаємозв’язки з техніко-тактичною діяльністю волейболістів, полягає у тому, що морфологічні ознаки можуть бути базисом для проведення кваліфікованого спортивного відбору. Мета даної роботи полягала у визначенні відмінностей величини антропометричних розмірів кінцівок між волейболістками та дівчатами, які не займалися спортом, в межах загальної групи і окремого конституціонального типу. Було проведено дослідження 108 волейболісток із середнім спортивним стажем 6,361 ± 2,866 років юнацького віку (середній вік – 18,05 ± 1,39 років). 130 практично здорових дівчат, які не займалися спортом, юнацького віку (середній вік – 17,91 ± 1,49 років) склали контрольну групу. Антропометрію проводили сертифікованим обладнанням за рекомендаціями П.П. Шапаренко, соматотипування – за методом Carter-Heath. Після визначення конституціональної приналежності волейболістки та неспортсменки були розділені на чотири групи: ектоморфного, мезоморфного, екто-мезоморфного та середнього проміжного соматотипів. Було встановлено, що у спортсменок усі обхватні розміри верхньої та нижньої кінцівок і ширина дистальних епіфізів стегна, гомілки, плеча та передпліччя достовірно більші, ніж у дівчат контрольної групи. Соматотипологічний підхід видозмінив характер попередніх результатів: у волейболісток всіх соматотипів порівняно з дівчатами контрольних груп відповідного типу конституції були статистично значуще більшими лише ширини епіфізів плеча та передпліччя; ширина дистального епіфізу гомілки була більшою лише у спортсменок середнього проміжного соматотипу, а ширина дистального епіфізу стегна була більшою у спортсменок екто-мезоморфного та середнього поміжного типів; більшість обхватних розмірів кінцівок були більшими лише у спортсменок ектоморфного та середнього проміжного соматотипів. Таким чином, волейболістки кожного конституціонального типу мають свої особливості будови кінцівок, які необхідно враховувати при створенні морфометричного профілю волейболісток і враховувати при спортивній орієнтації та прогнозуванні Отримано: 19.10.2023 | Переглянуто: 29.01.2024 | Прийнято: 27.02.2024