Дослідження знезараження води за допомогою електролітичного озонування для застосування в умовах воєнного часу - П’ятковський, Тарас; Покришко, Олена; Данилков, Сергій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Чиста та безпечна вода є фундаментальною вимогою для виживання та добробуту людини. Руйнування цивільної інфраструктури під час воєн чи природних катастроф може сильно обмежити порушити доступ до чистої води для місцевого населення, військових, рятувальників та волонтерів. Метою дослідження було вивчення ефективності знезараження прісної води методом електролітичного озонування. Концентрація озону вимірювали фотометричним способом за інтенсивністю зміни кольору у реакції з N,N-діетил-п-фенілендіаміну сульфатом. Якість води оцінювали мікробіологічно, визначаючи загальне мікробне число зразків, та за допомогою аналізу кольору дна флаконів, у яких зберігалися зразки води. Оцінювали ефективність озонування артезіанської води у польових умовах. Електролітичне озонування 500 мл джерельної води протягом двох та п’яти хвилин створювало водний розчин озону у концентрації 0,74 та 1,72 мг/л відповідно. Озон утворений електролітично розпадався повільно і виявлявся у зразках через три доби після обробки води. Обробка озоном джерельної води протягом 5 та 10 хвилин ефективно знешкоджувала всі природні мікроорганізми (2,11 log КУО/мл), вода залишалася стерильною та без змін кольору протягом місяця. При озонуванні протягом 2 хвилин, через місяць видимих змін у зразках не наступало але частково відновлювалася природна мікрофлора. У контрольних зразках через місяць виявлялися планктонні мікроорганізми у кількості 2,33 log КУО/мл та біоплівки на стінках флаконів, а колір дна змінювався на брудно-жовтий. В польових умовах озонування води протягом 10 хвилин попереджувало її псування навіть при збільшенні рекомендованого об’єму для обробки у 10 разів. Отримані результати свідчать, що озонування електролітичним способом є ефективним методом знезараження прісної води, а портативні озонатори можуть відігравати важливу роль в екстреному очищенні води в зонах військових конфліктів чи природних катастроф Отримано: 07.11.2023 | Переглянуто: 18.01.2024 | Прийнято: 27.02.2024