Вплив нахилу таза на зміну центра ротації кульшового суглоба в передопераційному плануванні - Зубков, Олександр; Торчинський, Віктор (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2024)
Зростаюча кількість ендопротезувань кульшового суглоба, пов’язана зі старінням населення, вимагає більш точних та ефективних методик планування операцій, щоб забезпечити успішність втручань і мінімізувати ризик ускладнень. Дослідження мало на меті показати, як зміна кута нахилу таза впливає на точне визначення центру ротації кульшового суглоба. У науковій роботі були використані сухі кістки тазу та стегнової кістки з імплантованою сталевою кулькою діаметром 4 мм у голівці стегнової кістки для моделювання. Рентгенівські знімки виконувались за допомогою Рентген апарату PLX 140 для фіксації зміщення центру ротації. Дослідження підтвердило гіпотезу про те, що зміна кута нахилу таза призводить до зміщення центру ротації кульшового суглоба. Таке зміщення вимагає уваги при передопераційному плануванні, оскільки може вплинути на вибір та розміщення ендопротеза. Дослідження виявило, що великий кут нахилу таза ускладнює встановлення протеза кульшового суглоба, підвищуючи ризики зносу протеза та дислокацій. Це вимагає індивідуалізованого підходу до кожного пацієнта, використання спеціальних імплантатів та післяопераційного спостереження. Необхідно оцінювати антеверсію та інклінацію протеза, регулювати глибину імплантації та вибирати відповідні типи протезів, виходячи з анатомії пацієнта. Використання 3D-моделювання допомагає оптимізувати розміщення протеза. Врахування анатомічних особливостей є ключовим для зниження ризику ускладнень та покращення довгострокових результатів ендопротезування Отримано: 24.10.2023 | Переглянуто: 04.01.2024 | Прийнято: 27.02.2024