Телереабілітаційна модель в оперованих постраждалих в дорожно-транспортних пригодах з травмою верхньої кінцівки та грудної клітки - Бабій, Михайло (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Впровадження методів телереабілітації для постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах з травмами верхньої кінцівки та грудної клітки є критично важливим для покращення функціонального відновлення пацієнтів, забезпечуючи ефективну взаємодію між пацієнтом та реабілітологом, та сприяє зменшенню загального часу і витрат, пов'язаних з реабілітацією. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності застосування засобів телемедичного контролю та розробленої теререабілітаційної моделі при функціональному відновленні прооперованих пацієнтів з травмами верхньої кінцівки та грудної клітки. У дослідженні взяли участь пацієнти, які були прооперовані з приводу травми верхніх кінцівок та грудної клітки в результаті дорожньо-транспортних пригод. Пацієнти були розподілені на дві групи: ретроспективна (186 пацієнтів) проходила стандартну реабілітацію, тоді як основна група (62 пацієнти) була залучена до програми розробленої телереабілітаційної моделі. Функціональні результати були проаналізовані за допомогою шкали qDASH, а також оцінювалися: середній час, затрачений пацієнтами для реабілітації в день, кількість візитів пацієнта до медичного закладу за 3 тижні та загальний час, затрачений реабілітологом на одного пацієнта протягом 3 тижнів. Після реабілітації понад 80 % пацієнтів в обох групах продемонстрували позитивні та задовільні результати, з незначною перевагою відмінних результатів у основній групі (12,90 % проти 9,14 %). Пацієнти основної групи витрачали більше часу на свою реабілітацію (41+3 хвилини щодня) та мали доступ до функцій моніторингу прогресу і зв'язку з лікарем, що підвищувало їх мотивацію та залученість. Телереабілітація значно зменшила кількість необхідних візитів до лікаря (5±2 проти 11±3 візити) та час, витрачений реабілітологом на кожного пацієнта за 3 тижні (132±12 хв проти 243±17 хв). Середній час на день, витрачений постраждалими на реабілітаційні вправи в основній групі був 41±3 хв, у той час як в ретроспективній – 31± 7 хв. Телереабілітаційна модель є рівноцінною альтернативою та доповненням до стандартних методик реабілітації. Її переваги полягають у підвищенні мотивації до виконання реабілітаційних вправ та можливості проведення тренувань у дистанційному контрольованому середовищі Отримано: 10.08.2023 | Переглянуто: 20.10.2023 | Прийнято: 28.11.2023